Ezekre figyelj oda 2019-ben: tanulságok az idei évből

Érdemes már most év végén összegyűjtenünk azokat a kerti teendőket, amelyekre jövőre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Ilyen például a talaj javítása, a növényvédelem és a takarékos öntözés. 2018-ban Magyarországot is látványosan elérte a klímaváltozás, ami gyakran megnehezítette, illetve hátráltatta a kiskert tulajdonosok munkáját. Így az idei év tapasztalataival felszerelkezve sok hibát elkerülhetnek majd a kertészek 2019-ben.

Fordítsunk nagyobb figyelmet a talaj termőképességére

Érdemes jövőre fokozott figyelmet fordítanunk a kerti talajok termőképességének fenntartására és lehetséges fokozására – írja balintgazda.hu. Ezt a vetésforgó visszaállításával, a szervestrágyázással és a komposzthasználat fokozásával tehetjük meg. Célszerű ugyanakkor műtrágyáznunk, zöldtrágyáznunk is, valamint szükség esetén talajoltással is meggyorsíthatjuk a talaj termőképességét. 

Fel kell készülnünk a korábban ritka kártevők felszaporodására

A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus fokozódásával számolnunk kell azzal a veszéllyel, hogy eddig ismeretlen kártevők és kórokozók jellenek meg Magyarországon, illetve elszaporodnak annak következtében, hogy nálunk nincsenek természetes ellenségeik. Ilyen példuál a többféle poloska, a kártevő katicabogár és a csupaszcsigák, amelyek ellen a hatásost védekezést minél előbb ki kell dolgozni, és gyorsan be is kell vezetni a gyakorlatban. 

A kerti növényvédelem legsikeresebb és legolcsóbb módszere az őszi-, és tavasszal lombfakadás előtt megismételt lemosó permetezés. Jövő évben tavasszal tehát legyen ez az első lépés a kertben, amelyet elvégzünk, vagyis egy enyhe, szélmentes napon a kert teljes növényállományát permetezzük meg, az örökzöldek kivételével.

Gyűjtsük össze az esővizet

Az utóbbi években egyre egyértelműbbé vált, hogy a sikeres kertészkedés elengedhetetlen eleme a rendszeres öntözés. A vezetékes víz költséges, ásott kút kevés kertben van, ezért nagy gondot kell fordítani a csapadékvíz gyűjtésére és használatára. Az esővíz nem tartalmaz idegen vegyületeket, és a termesztett növények többségére kedvező hatást gyakorol.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől