Ezekre figyelj oda 2019-ben: tanulságok az idei évből

agrarszektor.hu
Érdemes már most év végén összegyűjtenünk azokat a kerti teendőket, amelyekre jövőre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Ilyen például a talaj javítása, a növényvédelem és a takarékos öntözés. 2018-ban Magyarországot is látványosan elérte a klímaváltozás, ami gyakran megnehezítette, illetve hátráltatta a kiskert tulajdonosok munkáját. Így az idei év tapasztalataival felszerelkezve sok hibát elkerülhetnek majd a kertészek 2019-ben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fordítsunk nagyobb figyelmet a talaj termőképességére

Érdemes jövőre fokozott figyelmet fordítanunk a kerti talajok termőképességének fenntartására és lehetséges fokozására - írja balintgazda.hu. Ezt a vetésforgó visszaállításával, a szervestrágyázással és a komposzthasználat fokozásával tehetjük meg. Célszerű ugyanakkor műtrágyáznunk, zöldtrágyáznunk is, valamint szükség esetén talajoltással is meggyorsíthatjuk a talaj termőképességét. 

Fel kell készülnünk a korábban ritka kártevők felszaporodására

A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus fokozódásával számolnunk kell azzal a veszéllyel, hogy eddig ismeretlen kártevők és kórokozók jellenek meg Magyarországon, illetve elszaporodnak annak következtében, hogy nálunk nincsenek természetes ellenségeik. Ilyen példuál a többféle poloska, a kártevő katicabogár és a csupaszcsigák, amelyek ellen a hatásost védekezést minél előbb ki kell dolgozni, és gyorsan be is kell vezetni a gyakorlatban. 

A kerti növényvédelem legsikeresebb és legolcsóbb módszere az őszi-, és tavasszal lombfakadás előtt megismételt lemosó permetezés. Jövő évben tavasszal tehát legyen ez az első lépés a kertben, amelyet elvégzünk, vagyis egy enyhe, szélmentes napon a kert teljes növényállományát permetezzük meg, az örökzöldek kivételével.

Gyűjtsük össze az esővizet

Az utóbbi években egyre egyértelműbbé vált, hogy a sikeres kertészkedés elengedhetetlen eleme a rendszeres öntözés. A vezetékes víz költséges, ásott kút kevés kertben van, ezért nagy gondot kell fordítani a csapadékvíz gyűjtésére és használatára. Az esővíz nem tartalmaz idegen vegyületeket, és a termesztett növények többségére kedvező hatást gyakorol.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02