Felejtsd el a bolti gyomirtókat: ezzel a filléres trükkel búcsút mondhatsz minden gaznak

A gyomok a kertészek talán legnagyobb ellenségei, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük, hiába gazolunk folyamatosan, előbb-utóbb újra megjelennek a kertben. Sokan használnak különböző bolti gyomirtó szereket, pedig otthon is nagyon egyszerűen lehet készíteni hatékony permetszert. Nem mindenki tudja, de az ecet tökéletes természetes gyomirtó, mindössze némi sót, valamint mosogatószert kell adni hozzá, és máris kész a tökéletes oldat a gazok ellen. Az otthon elkészített elegy ráadásul olcsóbb is, mint a boltban kapható szerek.

Évről évre szinte minden kertész életét megnehezítik a gyomok, és habár gazolással ideig óráig orvosolható a helyzet, a nem kívánt növények elég hamar újra felbukkannak a kertben. Sokan próbálnak különböző bolti szerekkel védekezni az ádáz ellenség ellen, pedig gyorsan készíthető akár otthon is hatékony gyomirtó szer. Mindössze ecetre, egy kevés sóra és mosogatószerre lesz szükség hozzá. És ha az nem lenne elég, hogy ez a megoldás környezetkímélő és jóval költséghatékonyabb is, képes akár 2-3 nap alatt végezni a gyomokkal - írja a balconygardenweb.com

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

De mégis hogyan pusztítja el a gyomokat az ecet?

Az ecet a gyomokra permetezve elég hamar elpusztítja őket, arra azonban figyeljünk oda, hogy szinte minden más növényt is kiirt maga körül, így óvatosan használjuk a kertben. Ugyanakkor a gazok kiiktatásának ez a legtermészetesebb és legolcsóbb módja, ráadásul a házi ecetes gyomirtó hatékony is, és mindössze néhány összetevőre van szükségünk az oldat elkészítéséhez. 

1. Először is szükségünk lesz egy üveg ecetre, amely lehet akár 5 százalékos is, de minél erősebb, annál hatékonyabb lesz a gyomirtónk. Megéri tehát 10 vagy 20 százalékos ecetet használni. 

2. Keverjünk egy csésze sót az ecethez, ez lehet bármilyen só, akár asztali is.

3. Ha 5 százalékos ecetet használunk, akkor adjunk egy evőkanál citromlevet az oldathoz. Ha 10 vagy 20 százalékos az ecet, akkor a citromlevet kihagyhatjuk.

4. Végül adjunk két evőkanál mosogatószert az elegyhez, majd alaposan keverjük el az egészet.

5. Viseljünk kesztyűt a gyomirtó szer készítése közben, és ha összekevertük az összetevőket, akkor öntsük az egészet egy permetezőbe. 

6. Alaposan permetezzük a gyomokra a szert úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Tippek és figyelmeztetések

  • Az ecetes gyomirtó szer száraz és napos időben működik a leghatékonyabban a gyomok ellen.
  • Mindig viseljünk kesztyűt, ha 10-20 százalékos ecettel dolgozunk. 
  • Soha ne használjuk az ecetes gyomirtót a kertben szeles napon.
  • Ne öntsünk túl sok sós-ecetes oldatot a fűre, illetve a talajra, nagy mennyiségben ugyanis nemcsak a gyomokat pusztítja el, hanem minden mást is. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Filléres trükkök a fényes és tiszta levelekért.
Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben