Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható az olívaolaj a kertben

agrarszektor.hu
Az olívaolajat az emberek többsége a konyhában, főzéskor és sütéskor hsználja. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyi minden másra használató még ez az általában 100 százalékban természetes alapanyag, ugyanis nemcsak a háztartásban vehetjük hasznát, hanem a kertben is. Használhatjuk például a növények egészségének megőrzésére, a különböző kerti eszközök rozsdamentesítésére, a szúnyogok és vakondok távol tartására, de tökéletes légyriasztó is készíthető belőle.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan nem tudják, de az olívaolajnak bizony nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem a kertben is. Kitűnő hatással van ugyanis a növények egészségére, mivel azon kívül, hogy megvédi őket a kártevőktől, biztosítja számukra a szükséges K- és E-vitamint is - írja a balconygardenweb.com.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

1. Tökéletes a növények leveleinek tisztítására

Tegyünk néhány csepp olívaolajat egy vattakorongra, majd töröljük le vele a növények leveleit, így finoman eltávolíthatjuk róluk a szennyeződéseket, miközben fényes marad a lombozat. Ügyeljünk arra, hogy a tisztítást követően sose hagyjuk a növényt a napon, tehát egy darabig ne érjék közvetlenül a napsugarak. 

2. Szuper kártevőirtó

Keverjünk össze 10 ml olívaolajat 10 ml mosogatószerrel, majd adjunk az elegyhez 600 ml vizet, és tegyük egy szórófejes flakonba. Permetezzük meg az oldattal a növények kártevők által sújtott részeit, majd helyezzük a növényt napfénytől távol eső részre.

3. Segít rozsdamentesen tartani a kerti szerszámokat

A kerti szerszámok a rengeteg használat közben könnyen berozsdásodhatnak. Az olívaolaj azonban segíthet rozsdamentesen tartani őket, mindössze tegyünk néhány cseppet egy vattakorongra, és törölgessük át vele az eszközöket. 

4. Fényesen tartja a fabútorokat

Öntsünk egy kis olívaolajat egy száraz papírtörlőre, majd dörzsöljük át vele a fabútorokat. Pillanatok alatt tiszta és fényes lesz majd minden bútor, ráadásul a faanyag tartósságát is növelhetjük vele. 

5. Készítsünk belőle légyriasztót

Készíts légyriasztót olívaolajból, hogy garantáltan távol tartsd a legyeket az otthonodtól és a kertedtől. Keverj össze 1-2 csésze ecetet, 1/2-1 csésze vizet, 1/2-1 teáskanál eukaliptuszolajat és 1/2-1 teáskanál olívaolajat, és máris kész a házi légyriasztó. Öntsd az így elkészült oldatot egy szórófejes flakonba és permetezz be minden olyan felületet, ahol megjelenhetnek a legyek.

6. Segít elriasztani a vakondokat

Áztass be egy ruhadarabot vagy egy rongyot olívaolajba, és tömd bele a kertben található vakondlyukakba. Ez garantáltan távol tartja majd a betolakodókat, a vakondok ugyanis nem bírják az olívaolaj szagát.

7. Távol tartja a szúnyogokat

Tartsd távol a szúnyogokat a kertedtől, és tegyél néhány csepp olívaolajat az esővízgyűjtó hordókba. A víz tetején kicsapódó olaj megakadályozza majd a szúnyogokat a szaporodásban, így biztosan nem árasztják majd el a kertünket, udvarunkat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13