Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kipusztul minden gaz

Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel garantáltan kipusztul minden gaz

agrarszektor.hu
Bármennyire is lelkesen és becsületesen gondozzuk kertünket, sajnos elkerülhetetlen, hogy néha egy-egy gyomnövény ne bukkanjon elő. Ebben az esetben viszont nem kell azonnal a gyomirtó szerekért nyúlni, hiszen egyszerű, természetes, környezetbarát módszerrel is eltávolíthatjuk a gazokat. Összeszedtünk néhány pénztárcabarát praktikát, amivel garantáltan gyorsan és tartósan megszabadulhatunk a nem kívánt gyomoktól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hacsak néhány gazt észlelünk a növényeink között, akkor a lehető legegyszerűbb mód az eltávolításra az az, ha gyökerestül kitépjük - írja a bhg.com. Azonban, ha egyre több gyom tör utat magának a kertünkben, akkor a kézi eltávolítás mellé érdemes más módszert is bevetni. Ha el szeretnénk kerülni a gyomirtók vagy vegyszerek használatát, akkor próbáljuk ki ezeket a természetes és hatékony módszereket. 

Talajtakarás

Az egyik legjobb védekezési mód a gazok ellen a talajtakarás, hiszen így elfojthatjuk őket. A mulcs tökéletes választás lehet erre a célra, de akár olyan biológiailag lebomló anyagot is válaszhatunk, mint például a karton vagy a (nem színes) újságpapír. A talajtakaró segít a nedvességtartalom megőrzésében is és természetes úton lebomlik. 5-10 centiméteres rétegben fedjük le vele a talajt - használhatunk fenyőkérget vagy szalmát is. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy a fa talajtakarók a lebomláshoz nitrogént vonnak ki a talajból, így a növények elől is "elveszik" a tápanyagokkal együtt. 

Szolarizáció

A szolarizáció során egy műanyag fóliával takarjuk le a talajt, hogy a nap sugarai minél jobban felmelegíthessék azt. A forró talajban számos gyom magja és sok kórokozó is elpusztul majd, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a később ültetett növényeink számára. Célszerű színtelen, átlátszó műanyagot használni, de akkor sincsen probléma, ha csak például fekete ponyvát tudunk szerezni - igaz, hogy ezek nem annyira hatékonyak, mint a teljesen átlátszó társaik.

Égetés

Ez is egy jó módszer lehet a gyomirtásra, nem is kell hozzá más, csak egy kisebb lángszóró és már irthatjuk is a gazokat. Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy ne használjuk fóliához közel, valamint ne legyen még csak gyenge szél és nyári hőség se! Ha kicsi a sorok közötti távolság, akkor se használjuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket, ugyanakkor, ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet - ilyen például a beton vagy a járda repedése között előbújó gaz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kézi eltávolítás

A legtöbben talán a hagyományos kézzel való gazolást választják. Ha jól csináljuk, akkor a gyökérrel együtt tudjuk eltávolítani a gyomokat, viszont, ha túl sokszor bolygatjuk meg a földet, akkor a mélyebben levő magok könnyen a felszínre juthatnak - a magok akár több éven át is eltartják magukat a földben.

Ecet

Az ecet annál hatásosabb, minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat. Minél magasabb az ecetsav-tartalma, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Arra is figyeljünk oda, hogyha 20%-os vagy magasabb ecetsavt artalmú ecetet használunk, akkor ne érintkezzen a bőrrel, húzzunk gumikesztyűt! Vigyázzunk arra is, hogy a növényeinket ne öljük meg vele!

Kukoricadara

A kukoricadara a kukorica őrlésének mellékterméke, és gyomirtóként vagy kártevőként is használhatjuk. Megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Azt azonban fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az is lényeges, hogy a megfelelő időben, tavasszal alkalmazzuk, mielőtt a gyomok kihajtanak. 

Amit mindig kerüljünk el: a só

Az igaz, hogy a só elpusztítja a növényeket, - beleértve a gazokat is - de hosszú távon mérgezi a talajt is, sőt, vízzel vagy esővízzel a talajvízforrásokba is belekerül. Éppen ezért rossz ötlet bárhol is használni, kerüljük az olyan szereket, amik sót vagy valamilyen mosogatószert tartalmaznak. A só és a szappan is egyaránt veszélyes a környezetre! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?