Így készítsük fel kertünket a téli fagyokra

Egyre hidegebbek a reggelek és az éjszakák is, és hamarosan egyre gyakrabban alakulnak majd ki talaj menti fagyok is. A levelek már felvették őszi színüket, és elkezdtek lehullani a fákról. Itt az ideje, hogy az utolsó lépéseket is megtegyük ahhoz, hogy előkészítsük kertünket a télre és a fagyokra. Melyek a legfontosabb teendők?
1.Távolítsuk el az elhalt növényi részeket

Ahogy az őszből lassan a télbe lépünk át, egyre fontosabbá válik, hogy eltávolítsuk a lehullott vagy haldokló növényi részeket a kertünkből. Ha ugyanis ezt nem tesszük meg, akkor tavasszal növelhetjük a kártevők, gombák, valamint a különböző betegségek felbukkanását. A fák és a bokrok alatti lehullott leveleket nyugodtan hagyjuk ott, az évelőkről és a lányszárúakról azonban távolítsuk el őket. A gyepnek jelenti a legnagyobb problémát a lehullott levél, ugyanis így télen nem kap elég fényt a fű, és akár el is rothadhat a levelek alatt. Ezért a gyepekről mindig gyűjtsük össze a leveleket, és komposztáljuk őket, vagy pedig szórjuk a fák és a cserjék alá. Arra mindig figyeljünk oda, hogy a diófa levelét soha ne tegyük bele a komposztba, mert növekedésgátló anyagot tartalmaz.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

2. Tisztítsuk meg a komposzt tartályt

A hidegebb, téli hőmérsékletek hatására a baktériumok és a mikrobák is egyre nagyobb számban jelennek meg a meleg komposzt halomban. Ez azt jelenti, hogy ha már ősszel, a hideg tél előtt elkészült a komposztunk, akkor ez az ideális időpont arra, hogy tartályunkat kiürítsük, kitakarítsuk, és készítsünk egy újabb adag komposztot. Leginkább az érzékenyebb növények területén szórjuk szét a komposztot, ha lehet, akkor a szár körül, ezzel ugyanis a keményebb, hidegebb időjárástól tudjuk megóvni őket.

3. Fertőtlenítsük a paradicsom területét (ha szükséges) 

Ha a paradicsomnövényeink penészesek voltak idén, esetleg más kórokozó vagy kártevő tizedelte növényeinket, akkor érdemes fertőtlenítenünk azokat a területeket, ahol neveltük növényeinket. Így ugyanis nem marad a földben a betegség, és nem jut majd át a következő évre. Ilyenkor az összes elhalt növényi részt távolítsuk el, és hidrogén peroxiddal fertőtlenítsünk le mindent. Hagyjuk megszáradni a területet, így már télen felkészülhetünk a következő évre.

4. Ássuk ki a hagymákat

Ha már gyakoriak az éjszakai fagyok, akkor eljött az ideje, hogy kiássuk a hagymákat és elraktározzuk őket. Erre azért van szükség, mert így nem fognak károsodni, amikor már túl alacsony lesz a hőmérséklet. Távolítsunk el annyi földet a hagymákról, amennyit csak lehetséges, és rétegezzük újságpapírba vagy fűrészporba. A legideálisabb, ha hűvös, száraz helyen tároljuk az így elrakott hagymákat.

5. Készítsük elő a talajt az új ágyásnak

Első lépésben távolítsunk el minden elhalt növényi részt és törmeléket a kertből, és adjuk hozzá a talajhoz a komposztot. Miután összetörtük a rögöket a talajban, keverjük össze a komposzttal, ettől lesz ugyanis jó a talaj levegőztetése. A téli hónapokban a tápanyagok a komposztból a talajba jutnak, így tavaszra megfelelően előkészített talajt kapunk majd. Ha a következő évben új virágágyást szeretnénk készíteni, akkor már most a hidegebb időszakban ássuk fel mélyen a földet, és ha van félig lebomló levélkomposztunk, azt dolgozzuk bele. Tavasszal így omlós virágföld áll majd rendelkezésünkre.

6. Ültessük el a fákat

A nagy méretű, szabad gyökerű vagy konténeres díszcserjéket is novemberben kell elültetnünk. Így a növények már a tél beállta előtt begyökeresednek majd, így növekedési előnnyel kezdhetik az új szezont. Az örökzöld és a fagyérzékeny fákat azonban jobb ha csak tavasszal ültetjük el.

7. Dokumentáljuk, mi történt kertünkben?

Érdemes feljegyeznünk és listát készítenünk minden év végén arról, hogyan teljesített az adott évben a kertünk. Volt-e betegség bármelyik növényen, sikerült-e védekeznünk ellene, mi termett a legjobban, mi a legkevésbé. Ha ültettünk valamilyen újdonságot, érdemes azt is feljegyeznünk, beért-e, és jó helyre ültettük-e a kertünkben. Írjuk fel azt is, ha bizonyos növények nem fejlődtek megfelelően az adott helyükön, és azt is, ha valamilyen zöldségből vagy gyümölcsből új fajtát próbáltunk ki.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a télen ültetett fa is életben maradjon.
Sokan hibáznak a gyümölcsfák ültetésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók