Így lehet ősszel is csodaszép a gyep a kertben: itt vannak a legjobb tippek

Így lehet ősszel is csodaszép a gyep a kertben: itt vannak a legjobb tippek

agrarszektor.hu
A nyári grillpartik, a gyerekek focimeccseinek nyomait mind láthatjuk a gyepen, de nyomot hagyhat a gombásodás okozta sárga foltosodás is. Az őszi szezonban is fontos tehát időt szánni a gyepre és felkészíteni a téli időszakra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első és legfontosabb lépés a gyepszellőztetés. Ennek lényege, hogy a fűszálak közül eltávolítjuk az elhalt, rothadásnak indult szálakat, ezzel megakadályozzuk a gombásodást, penészesedést, a baktériumok elterjedését. A gyepszellőztetés során a talaj is fellazul, ami segíti majd a gyeptrágya felszívódását, illetve a csapadék is jobban be tud szivárogni a talajba. Évente két alkalommal javasolt a gyepszellőztetést elvégezni, de ősszel mindenképpen szükséges - írja közleményében a WOLF-Garten.

A gyepszellőztetést végezhetjük gereblyével, a gyep alapos átgereblyézésével. De vannak kifejezetten gyepszellőztetésre alkalmas elektromos vagy benzines eszközök is. Ezek úgy működnek, hogy egy forgó hengeren lévő rugós késekkel függőleges bemetszéseket ejtenek a gyepen, ezért is szokták vertikális fűnyírásnak nevezni a gyepszellőztetést. A téli hónapokban kevés a fény, és a nedves talaj ideális körülményeket teremt a mohafélék elterjedésének. A moha idővel filcréteget képez, ezért a fű gyökerei a talaj felszínén keresik a vizet, így elsekélyesednek. Tavasszal is végezzünk majd gyepszellőztetést, hogy a fű gyökerei besűrűsödhessenek és mélyebbre tudjanak hatolni a talajban, ami segíti a tápanyag és a nedvesség felvételét.

A gyepszellőztetést követően lehet a fűmagot elvetni, a kikopott területeket újrafüvesíteni. Vásárlásnál érdemes megnézni, hogy a választott fűmagnak mekkora a csíraképessége, mert ez az érték mutatja meg, hogy a fűmagok hány százaléka lesz majd képes kicsírázni. Vannak gyepjavító pálcikák is, amelyeknél a magokat víztároló burkolat veszi körül, a fűmag így nehezebb, nincs kimosódás, jobb az érintkezés a talajjal és a madarak sem szeretik, nem csipegetik fel.

A téli időszak előtt a fűnek szüksége van továbbá tápanyagra is - alacsonyabb nitrogén, viszont magasabb kálium tartalommal -, hogy felkészült legyen a zordabb téli időjárásra. Olyan gyeptrágyát válasszunk, amely a többrétegű bevonatnak köszönhetően lassabban bomlik le, akár heteken keresztül biztosítja a szükséges tápanyagot. Kisebb és nagyobb kiszerelés is található ezekből a gyeptrágyákból, de fontos, hogy október végéig használjuk csak, mert a napsütéses órák száma ekkorra jelentősen csökken, így a fű már nem tudja feldolgozni a tápanyagot. Új alternatívát jelentenek a környezettudatos kertbarátok számára a ma már elérhető organikus gyeptrágyák, amelyek kizárólag növényi alkotóelemeket tartalmaznak. Ezeknek az organikus gyeptrágyáknak az az előnye, hogy értékes szerves anyagaikkal elősegítik a talaj életfolyamatait, kizárólag növényi összetevőkből állnak, megújuló nyersanyagok felhasználásával készülnek. Hosszú hatású, természetes tápanyaggal látják el a gyepet, mindemellett magnézium tartalmuknak köszönhetően a gyep szép zöld színű lesz. Mivel természetes alapanyagokat tartalmaz, ezért a gyep a trágyázás után azonnal birtokba vehető.

Az őszi szezonban óvatosan kell bánni a locsolással, hiszen ősszel eleve több a nedvesség, az eső, a pára. A fű 60-80%-a víz, így a hideg időjárás könnyen fagykárokat okozhat. A fűnyírást is másképp kell elvégeznünk: ne hagyjuk 5 centinél magasabbra a gyepet, a nyári 10 centis hosszúságról fokozatosan álljunk át az 5 centis magasságra. Ha ennél kisebbre vágjuk a füvet, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat. Az őszi fűnyíráskor már nem szabad a mulcsot kiszórni. Szedjük össze a nyesedéket, mert az eleve nedvesebb időjárás idején a mulcsozás elősegíti a gombásodást. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31