Így ne nyírd ki a szobanövényeket télen: mutatjuk, mikre figyelj

A szobanövények gondozására az év minden napján oda kell figyelni, így télen is vannak olyan alapszabályokat, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy a kedvenceink a hidegebb hónapokat is túléljék a lakásban. Ezeket a hibákat sokan elkövetik, és habár nem tűnnek veszélyesnek, rövid úton mégis a növények halálát okozzák.

Érdemes télen egy kicsit jobban odafigyelni a szobanövények gondozására, hiszen van néhány alapszabály, amely mindegyikük életét meghatározza ebben az időszakban. Összegyűjtöttük, mik azok a legfontosabb hibák, amelyeket a hidegebb hónapokban nem szabad elkövetnünk.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Szellőztetéskor ne nyissunk a növényre ablakot, a szobanövények ugyanis általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen. Ráadásul a hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény nem viseli el, így a szoba téli szellőztetésének idejére menekítsük őket védett helyre őket. Ha mégis megcsapja a növények leveleit a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd a tudtunkra.

Télen a szobanövények többsége takaréklángra állítja életfunkcióit, kevesebb oxigént termelnek, és több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ilyenkor ne öntözzük túl őket, és bánjunk takarékosan a vízzel, mert ha túl sokat kapnak, az kimozdítaná őket a téli állapotból. Ha mégis túlöntözzük őket, nyugalmi állapotban lévő gyökereik rothadásnak indulnak és tavaszra elpusztul az egész növényünk.

Lámpafénnyel nem pótolhatjuk a növényeknek járó természetes fényt, az ilyen mesterséges fényt ugyanis nem tudják hasznosítani. Ezért muszáj némi természetes világosságot is juttatnunk a növények számára az életfolyamataik fenntartásához. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Bőven akad feladat a kertben ilyenkor is.
Még nem késtél el! Öt kora tavaszi teendő, amit mindenképp végezz el


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu