10 szobanövény-gyilkos hiba, amit sokan elkövetnek: ezekkel igazi pusztítást végezhetsz

10 szobanövény-gyilkos hiba, amit sokan elkövetnek: ezekkel igazi pusztítást végezhetsz

agrarszektor.hu
Imádod a szobanövényeket, de félsz, hogy valamit elrontassz, és elpusztul kedvenced? Úgy érzed, megfelelően gondozod őket, mégis mindig elkövetsz egy bakit, de nem tudod, hol hibáztál? Habár ahány szobanövény, annyi szokás és gondozás, vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket ha nem tartunk be, az gyakran a növények pusztulásához vezethet. Ilyenek lehetnek akár a túlöntözés, a nem megfelelő fény, a túl sok, vagy épp túl kevés műtrágya, egy szó mint száz, sok helyen hibázhatunk a gondozáskor. Összegyűjtöttük, mik azok, amelyekkel a legnagyobb károkat okozhatjuk a szobanövényeinkél, és mikre érdemes minden esetben odafigyelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szobanövényt nevelni, gondozni közel sem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák. Számtalan hibalehetőség van, és ha nem figyelünk eléggé, akár a növényeink halálát is okozhatjuk. Most megmutatjuk, hogy melyek azok a leggyakoribb bakik, amiket el lehet követni, és jól látszik, gyakran a túl sok gondoskodás épp annyit árt, mintha elhanyagolnánk kedvencünket. 

1. Túlöntözés

A túlöntözés az egyik leggyakoribb oka a szobanövények pusztulásának - írja a balconygardenweb.com. A sok víz a gyökerek rothadásához, és gombás betegségek kialakulásához vezethetnek. Ha hirtelen elkezd sárgulni, lógni növényünk levele, akkor várjunk kicsit míg megszárad a termőtalaj teteje, dugjuk be néhány centiméter mélyre ujjunkat a földbe, és így ellenőrizzük a nedvességet.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

2. Rossz vízelvezetés

A rossz vízelvetés komoly problémákat okozhat, hiszen, ha nincs hova elfolynia a víznek, felhalmozódhat a cserép alján, ez pedig gyökérrothadáshoz, vagy akár teljes puszutláshoz is vezethet. Fontos, hogy mindig olyan cserépbe ültessük növényeinket, melynek lyukas az alja, a felesleges víz így könnyen el tud majd szivárogni öntözéskor. 

3. Túl sok vagy túl kevés fény

Gyakori probléma, hogy túl sok, vagy épp túl kevés fényt kap a növényünk, sokan ugyanis megfeledkeznek róla, hogy nem minden szobanövénynek ugyanolyan a fényigénye A sok fényt igénylő növények árnyékos helyen hamar elpusztulnak, a kevés fényt igénylők pedig megégnek a napon. Ha tehetjük, minden növényvásárlás előtt olvassunk utána, mely növények alkalmasak a lakásunkba, és melyek tudják majd a legjobban kihasználni az elhelyezkedését. 

4. Rendszertelen, hiányos műtrágyázás

A tápanyagok hiánya fakó levelekhez és gyenge növényekhez vezethet, a rendszeres műtrágyázás tehát elengedhetetlen. A lényeg, hogy mindig tartsuk be a csomagoláson található utasításokat, és csak annyit juttassunk ki a szükséges tápanyagokból a növények számára, amennyi a terméken fel van tüntetve. Ugyanakkor használhatunk olyan organikus anyagokat is a tápanyag-utánpótlásra, mint a kávézacc, a banánhéj vagy akár a citromhéj. 

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Túl sok műtrágya

Amennyire nem jó a növényeknek a túl kevés műtrágya, annyira sokat árthatunk a túl sok tápanyaggal. A műtrágyák tartalmaznak ugyanis olyan anyagokat, amelyek nagy mennyiségben komoly károkat okozhatnak a szobanövényeinkben, ezt jelzik például a barnás levélcsúcs, és a sárguló, hervadó levelek. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hagyjuk abba a műtrágyázást, és mossuk át csapvízzel a növények talaját, hogy a felesleges anyagok távozhassanak belőle. 

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Rossz minőségű öntözővíz használata

Öntözéshez a csapvíz a legolcsóbb, legegyszerűbb és legpraktikusabb, a legtöbb helyen azonban kemény, tele van sókkal, és túl lúgos. Emiatt keletkezhet gyakran fehér réteg a növények termőföldjének tetején, de sokszor ez vezet a levelek barnulásához, hullásához is. A csapvízben emellett klór is van, ami nagy mennyiségben szintén nem tesz jót a növényeknek. Jó trükk lehet, ha hagyjuk 24 órán át állni a csapvizet egy vödörben, ezalatt a felesleges sók leülepednek az edény aljára, a tetején pedig a tiszta víz marad. 

7. Az átültetés hiánya

A cserepes növények átültetést igényelnek, amiről sokan gyakran megfeledkeznek. Amikor azt vesszük észre, hogy a növényünk lassabban, vagy egyáltalán nem növekszik, a talaja pedig gyorsan kiszárad, akkor bizony valószínű, hogy kinőtte a cserepét, és eljött az átültetés ideje. Erre a műveletre egyébként a nyári és a tavaszi időszak a legmegfelelőbb.

8. Koszos levelek

A poros és szennyezett levelek nehezebben tudnak fotoszintetizálni, ráadásul sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megtámadja őket valamilyen betegség vagy kártevő. Ha nem szánunk tehát elég időt a levelek tisztítására, az akár a növények pusztulásához is vezethet. Töröljük leh tehát rendszeresen a leveleket egy puha pamutruhával, ha nehezen eltávolítható foltok vannak rajta, akkor pedig használjunk langyos vizet a tisztításhoz. Szódabikarbónás vizet is használhatunk a tisztításra, tegyünk egy teáskanálnyit egy liter vízbe és mehet is a törlés.

9. Túlzott meleg és forróság

A forró nyári levegő és az intenzív közvetlen napfény könnyen károsíthatja a növényeket, ugyanakkor az sem tesz jót nekik, ha ventillátor vagy légkondi közelében tartjuk őket. A szélsőségek tehát a szobanövények ellenségei, hiszen a radiátorok és a szellőzőnyílások közelsége és komoly károkat okozhat bennük, így a megfelelő elhelyezés kulcsfontosságú lehet.

10. Kevés víz, rendszertelen öntözés

A túlöntözéshez hasonlóan a kevés öntözés is elpusztíthatja a növényeinket. Ha azt észleljük hervadnak, száradnak növényünk levelei, akkor bizony jól lehet, hogy vízre van szüksége. Dugjuk az ujjunkat néhány centi mélyen a termőföldbe, így megtudhatjuk mennyi nedvesség van a talajban, és ennek megfelelőn cselekedhetünk. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?