2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Rengetegen tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: ez a hiba végzetes lehet

agrarszektor.hu
Rengetegen tartanak valamilyen pozsgás, másnéven szukkulens növényt, mondván nagyon kevés odafigyelést és törődést igényelnek, cserébe viszont szépen növekednek. Ez valóban így van, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlöntözik őket, ami gyakran akár a növény életébe is kerülhet. Nem mindig menthetetlen azonban a helyzet, néhány trükk bevetésével ugyanis újra életet lehelhetünk kedvenc pozsgásunkba.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A pozsgás növények halálát a legtöbb esetben a túlöntözés okozza, és habár ilyenkor sokszor végzetesnek tűnhet a helyzet, van megoldás - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, illetve tippet, amelyet ha bevetünk és megfogadunk, akkor bizony még könnyen lehet, hogy meg tudjuk menteni kedvenc növényünket.  

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A túlöntözött pozsgás növények onnan ismerhetők fel, hogy leveleik megpuhulnak, vizessé, szinte pépessé válnak, a lomb világos, áttetsző színű lesz, végül a levelek elszáradnak és akár egy érintésre lehullanak. Ha ezeket a tapasztaljuk, nagy eséllyel túl sok vizet kapott növényünk, ami azt jelenti SOS cselekdnünk kell. Az egészséges növény egyébként onnan ismerszik meg, hogy szilárd, pufi, kövér levelei és nagyon szép, természetes színe van. 

Egy gyors trükk, amivel visszahozhatod az életbe kedvenc növényed

Első lépésként azonnal távolítsuk el a növényről a rohadt, esetleg már pépes állapotban lévő részeket, ezzel még időben megakadályozhatjuk az egész növény pusztulását. A pozsgások halálát a legtöbb esetben a túlöntözés, a gyakran nedves talaj, illetve a vízelvezető lyukak hiánya okozza. Azt követően tehát, hogy megszabadítottuk a növényt a károsodott részektől, egy ideig hagyjuk abba a locsolását, és csak akkor öntözzük meg újra, lehetőleg gombaölős vízzel, ha már tapintásra is száraz a talaja, majd ezt követően tegyük olyan száraz helyre, ahol szűrten érkezik a napfény.

Hogyan mentheted meg a túlöntözött pozsgást?

Ha egy pozsgáson a fentebb is említett jeleket tapasztaljuk (például fakó, puha, pépes levelek), akkor valószínűleg túlöntöztük, ilyenkor pedig első lépésként az a legjobb, ha elkezdjük kiszárítani a növényünket. Van néhány trükk, amivel megmenthetjük halálra ítélt növényünket, ezeket gyűjtöttük most össze. 

1. Hagyd megszáradni a gyökereket

Vegyük ki a pozsgásunkat a cserépből és rázzuk le az összes földet a gyökereiről. Gondosan vágjuk le az összes elrohadt, károsodott gyökeret, majd tegyük a növényt 2-3 napra szűrőre vagy szitára, addig amíg a gyökerek kiszáradnak. Amikor a gyökerek már száraznak tűnnek, ültessük vissza a friss földdel teli cserépbe pozsgásunkat.

2. Tedd a pozsgást napfénytől távoli helyre

Nem tűnhet, túl logikusnak, hogy egy túlöntözött növényt tegyünk napfénytől távoli helyre, pedig sokat segítünk vele a pozsgásnak. Mivel a növényt már eleve stressz érte azáltal, hogy túl sok vizet kapott, az erős napfény csak fokozná a bajt, ezért érdemes inkább félárnyékos, száraz helyre tennünk ilyenkor a kedvencünket. 

3. Ellenőrizd, hogy megfelelő-e a cserép vízelvezetése

Ez az egyik legfontosabb, amit tehetünk, ha túl sok vizet kapott a növényünk, hiszen, ha nincsenek vízelvezető lyukak a cserép alján, akkor a pozsgás valószínűleg napot, hetek óta vízben áll. Ellenőrizzük tehát a cserepet, és gondoskodjunk arról, hogy a felesleges víz távozni tudjon az edényből, így megakadályozhatjuk a gyökerek károsodását, és a növény túlöntözését is.

4. Használj friss földet

Nem muszáj az egész földet kicserélnünk, az is elengedő, ha csak felfrissítjük kicsit. Azt a részt, amelyben a növény volt, kanalazzuk ki, és tegyünk a cserépbe helyette friss, jó minőségű földet. 

5. Mentsd, ami menthető

Ha már mindent kipróbáltál, de tényleg menthetetlen a helyzet, akkor csak egy megoldás maradt. Távolítsd el a halott növényről a még egészséges részeket, ha vannak, és hagyd őket 2-4 napig száradni. Ha ez megtörtént, el is ültetheted friss földbe a kis zöld részeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33