Így nevelj otthon saját citromfát: sokkal egyszerűbb, mint gondolnád

Habár a citromfa gondozása valóban bonyolult és jó néhány alapszabályt be kell tartanunk, ha egészséges növényt szeretnénk, mégis megéri vásárolnunk, hiszen nyáron a szabadban, télen pedig a lakásban is nevelhető. A meleg hónapokban nincs nehéz dolgunk, hiszen a mediterrán növény ilyenkor szereti az ország klímáját, a hideg beálltakor azonban komoly figyelmet kell arra fordítanunk, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket a lakásban a citromfa számára.

Aki citromfa nevelésre adja a fejét, annak nem árt tudni, hogy habár lehet meglepő, de a mediterrán növény szereti Magyarország nyári időjárását, így a melegebb hónapokban egyszerű a dolgunk, hiszen a fát ilyenkor tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon egy nagy dézsában. A nyáron szabadban nevelt citromfát azonban ősszel mindig vigyük bea lakásba. Ilyenkor figyelnünk kell arra, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a növény számára: fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10-12 fok. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor a citromfa lehullajtja az összes levelét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ha nem tudjuk megoldani, hogy elég hűvős helyet találjunk a citromfának a lakásban, akkor fűtött helyiségbe csak úgy kerüljön, ha elegendő fényt és páratartalmat tudunk biztosítani számára. Nagyon fontos, hogy a növényt egyenletes hőmérsékleten tartsuk, és legyen távol a fűtőtesttől. Tegyük a citromfát a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára.

A hideg beállta előtt már csak mérsékelten öntözzük a citromfát, így a csökkenő hőmérséklet hatására lassan nyugalomba vonul majd. Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek, így ekkor kicsit vissza lehet metszeni az ágakat. A teleltetés során elég havonta egy kevés vízzel öntözni a növényt, ha ugyanis túl sok folyadékot kap, akkor könnyen megtámadhatja a gyökérgolyva. Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növény növekedni kezd, ezért ilyenkor kezdjük el fokozatosan fényhez és meleghez szoktatni a növényt. Ezekben a hónapokban már érdemes kéthetente tápoldatozni és öntözni a citromfát, és az első hajtásokat is visszametszhetjük, hogy nyárra sűrű, egészséges lombozatot kapunk. 

A citromot dugványozással jól szaporíthatjuk, amire a legkorábban a tavaszi időszakban kerítsünk sort: a nyugalomban lévő hajtásokról származó 2-3 leveles részeket gyökereztessük meg nedves földben. A növényt nyáron tegyük ki a szabadba, válasszunk neki egy nagyobb dézsát, és ültessük laza, jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet az ültetéshez, mert azzal könnyen megfertőzhetjük a citromfánkat, inkább kertészetben vásároljunk virágföldet. A citrom a déli fekvésű, napos helyeket preferálja, erre figyeljünk oda a növény elhelyezésekor. Ha már kiültettük a citromfát, akkor öntözzük rendszeresen, és soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de vigyázzunk arra, hogy soha ne legyen alatta pangó víz. Nyáron hetente egyszer tápoldatozzuk speciális tápoldattal. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől