Így szabadulj meg a szúnyogoktól: 6 növény, amivel örökre búcsút mondhatsz nekik

Így szabadulj meg a szúnyogoktól: 6 növény, amivel örökre búcsút mondhatsz nekik

agrarszektor.hu
A nyár minden bizonnyal legutáltabb állatai a szúnyogok, amelyek miatt gyakran lehetetlen élvezni a szabadban eltöltött időt. Sokan rovarirtóval próbálják elriasztani őket, akadnak, akik speciális gyertyával próbálkoznak, azt azonban kevesen tudják, hogy vannak olyan növények, amelyek távol tartják a szúnyogokat. Így ha telerakjuk a kertet vagy a teraszt ezek bármelyikével, akkor nyert ügyünk van a csípős rovarokkal szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szúnyogok ellen nemcsak rovarirtóval, riasztó gyertyákkal, vagy különböző elektromos készülékekkel tudunk védekezni, vannak ugyanis olyan növények, amelyekkel könnyedén távol tudjuk tartani ezeket a csípős rovarokat. Összegyűjtöttünk 6 olyan, döntően fűszernövényt, amelyek illóolaja elriasztja a szúnyogokat, így nyugodtan élvezhetjük majd a nyári estéket. 

1. Citromfű

A citromfűben lévő illóolajok, mint a geraniol vagy a citronellol távol tartják a szúnyogokat - írja a balconygardenweb.com. Érdemes ezért összetörni a citromfüvet, amelyből ezáltal felszabadulnak ezek az olajok, amit így akár a bőrünkre is dörzsölhetünk, hogy elriasszuk a bosszantó rovarokat. 

2. Orvosi körömvirág

A körömvirágnak olyan speciális illata van, amely elriasztja a szúnyogokat, egy tanulmány szerint órákra képes távol tartani őket. Jó ötlet tehát, ha a kertbe, a teraszra, vagy a ház bejáratához néhány cserepes körömvirágot helyezünk.

3. Illatos macskamenta

A macskamenta az egyik legjobb szúnyogriasztó növény, olyan kémiai vegyületet tartalmaz ugyanis, amely akár a csótányokat is képes távol tartani. Érdemes egy üvegbe olívaolajat tölteni, amelybe macskamente leveleket teszünk, és jól összerázzuk az egészet. Tartsuk az elegyet körülbelül hat hétig sötét és hűvös helyen, majd használjuk sprayként.

4. Rozmaring

Az illatos rozmaringlevelek és -virágok nagyon jók arra, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Ez a fűszernövény tehát nemcsak a konyhában használható, hiszen intenzív illatának köszönhetően elriaszthatjuk vele a vérszívókat. Ha egy kicsit megperzseljük a leveleket, és úgy lógatjuk fel valahol az udvaron, hogy füstölnek, akkor a szúnyogok biztos a közelünkbe sem jönnek majd.

5. Levendula

A levendula olyan kémiai vegyületet tartalmaz, amit habár az emberek többsége kellemesnek tart, a szúnyogok egyenesen rosszul vannak tőle, így a távol tartásukra tökéletes lehet. Keverjünk össze levendula illóolajat egy kis kókuszolajjal vagy olívaolajjal, és ezt az elegyet kenjünk a testünkre. Garantáltan nem csípnek majd meg minket a szúnyogok.

6. Fokhagyma

A fokhagyma az egyik legjobb módja a szúnyogok távol tartásának, erős illata miatt ugyanis tökélets rovarriasztóként működik. Tegyünk néhány gerezd zúzott fokhagymát bármilyen étkezési olajba, majd hagyjuk így egy napig. Ezt követően távolítsuk el a gerezdeket, öntsünk az oldathoz egy csésze vizet, és néhány csepp citromlevelet, és máris kész a tökéletes szúnyogirtó spray.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?