Így termeszthető a lakásban mindenki kedvenc zöldsége: felejtsd el a drága mirelitet

Így termeszthető a lakásban mindenki kedvenc zöldsége: felejtsd el a drága mirelitet

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, de a krumplitermesztés nem csak a kertesház-tulajdonosok kiváltsága, burgonyát ugyanis beltérben is nagyon egyszerűen lehet termeszteni. Ráadásul cseréptől kezdve műanyag vödrön át, akár zsákba is ültethetjük, és onnantól kezdve, hogy a megfelelő helyre tesszük a lakásban, mindössze néhány dologra kell csak odafigyelnünk. Összegyűjtöttük a beltéri burgonyatermesztésre vonatkozó legfontosabb szabályokat, így mostantól a drága bolti helyett, bárki termelhet magának saját krumplit is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A krumplitermesztés nem csak a kertesház-tulajdonosok kiváltsága, burgonyát ugyanis beltérben is lehet termeszteni - írja a balconygardenweb.com. Ráadásul bárki nagyon egyszerűen termeszthet krumplit az erkélyben és a lakásban egyaránt, mindössze néhány szabályt kell betartani ahhoz, hogy a drága bolti zöldség helyett a saját magunk által ültetettet együk.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. A megfelelő edény, cserép vagy zsák kiválasztása

Beltérben a krumplit ültethetjük cserépbe, műanyag edénybe, de akár vödörbe is, bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy minél nagyobb és mélyebb legyen. Ha lehet, sötét színű edényt válasszunk, ez ugyanis jobban megtartja a meleget és a nedvességet is, emellett fontos, hogy alul legyenek vízelvezető lyukak, illetve nyílások. A burgonya ültethető termesztőzsákba, de akár vastagabb szemeteszacskóba is vethetjük, mindössze az a fontos, hogy ezeknek az alján is legyenek lyukak, ahol a felesleges víz távozhat.

2. A krumpli ültetése

A vetőburgonyát mindig úgy ültessük el a talajba, hogy a rügyek, csírakezdemények, amik a gumón vannak, felfelé nézzenek. Körülbelül 4-5 centiméter vastag földdel fedjük le a gumókat, azt pedig, hogy mennyit ültetünk egy cserépbe, maga a láda mérete határozza meg. Ha nem elég széles a vödör, akkor értelemszerűen kevesebb vetőburgonya kerüljön bele.

A beltéri krumplitermesztés alapszabályai

A növény megfelelő elhelyezése

A krumplitermesztő vödrünket érdemes olyan helyre tenni, ahol naponta legalább 4-5 órán át kap napfényt, ennyi elegendő a növény növekedéséhez. Amennyiben megoldható, tegyük ajtó vagy ablak közelébe a növényeket, viszont, ha van erkély, akkor az a legjobb, ha oda kitesszük a krumplit.

Tökéletes talaj

Az ültetéshez használjunk könnyű, szemcsés, szerves tápanyagokban gazdag talajt, és kerüljük a túlságosan nedves, esetleg agyagos földet. A burgonyatermesztéshez a legideálisabbak a savanyú, 5-6 pH-érték körüli talajok.

Helyes öntözés

A burgonya beltéri termesztéséhez elengedhetetlen a rendszeres öntözés, figyeljünk azonban arra is, nehogy túlöntözzük a növényünket. A lényeg, hogy a talaj mindig legyen nedves, a trükk mindössze annyi, hogy egy-egy alkalommal addig locsoljuk a krumplit, amíg el nem kezd alul szivárogni a víz.

Ideális hőmérséklet

Habár a krumpli szereti a hűvösebb időszakokat, a tökéletes krumpli kifejlődéséhez típustól függően 75-135 fagymentes napra van szüksége a növénynek. Szintén típustól és fajtától függően a burgonya számára a 7-26 fok közötti hőmérséklet az ideális. 

Hogyan kell gondozni a burgonyát beltérben?

Gondoskodjunk a műtrágyáról

A természetes műtrágyák, mint például az érett trágya vagy a komposzt bőven elegendőek ahhoz, hogy tápanyaghoz jussanak a burgonyáink. Havonta egyszer adhatunk még a növényeknek folyékony műtrágyát is, a legfontosabb az, hogy kerüljük a magas nitrogéntartalmú termékek használatát.

Figyeljünk oda a kártevőkre, kórokozókra

A krumplibogarak és a levéltetvek beltérben is megtalálhatják a növényeinket, ellenőrizzük tehát gyakran őket. Megelőzésképpen annyit tehetünk, hogy mindig szárazon tartjuk a leveleket, tehát öntözéskor a növény szárát és a talajt locsoljuk, illetve gondoskodjunk arról, hogy soha ne tocsogjon vízben a krumplink.

Betakarítás és tárolás

Amikor elkezd virágozni a krumpli, a levelek pedig már sárgulnak, akkor eljött az ideje a termés betakarításának. Tárolás előtt mindig tisztogassuk le a gumókat, és mielőtt a végleges helyükre tesszük őket, 4-5 napig legyenek hűvös helyen, ahol meg tudnak száradni. Érdemes kosárban, vagy papírzacskóban tárolni a krumplit, odafigyelve a gumók megfelelő szellőzésére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?