Karácsonyfa kisokos: 5 tipp, hogy a fa hetekig kitartson

agrarszektor.hu
Nincs olyan ember, aki ne szeretné, hogy vágott karácsonyfája minél tovább kitartson a lakásban, és még akár az ünnepek után is méltó dísze lehessen otthonának. Összeírtuk azt az öt tippet, amelyet ha betartunk, biztosan nem hullik majd le napok alatt a fánk tűlevele, és nem kell már néhány nap után egy kopasz fával szembesülnünk.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha erre a néhány tanácsra odafigyelünk, és betartjuk őket, biztosan sokáig élvezhetjük karácsonyfánk szépségét a lakásban, és kevesebbet is kell majd takarítanunk a lehulló tűlevelek után.

1. Karácsonyfa vásárláskor az egyik legfontosabb a megfelelő fa kiválasztása. A legkevésbé tartós a lucfenyő, ugyanis nagyon hamar kiszárad és lehullanak a tűlevelei a meleg lakásban. A legtartósabb az ezüstfenyő, és az egyik legdrágább fajta a nordmann fenyő.

Ha frissen vágott fát vásárolunk, az mindig tovább kitart, mint az amelyiket már hetekkel korábban kivágtak.

Soha ne vegyünk olyan fenyőt, amelyen már vannak sárga levelek, illetve amelyiknek érintés után már néhány tűlevele lehullik, és ne vásároljuk meg azt a fát sem, amelyik penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.

2. Vásárlás után, és még díszítés előtt érdemes vízbe helyezni a fát, hogy elegendő nedvességhez jusson. Mindig olyan fenyőtartót használjunk, amelyikben víztartó edény is van, így ha a fa már a lakásban van, akkor is tudjuk locsolni, így ezzel is növelhetjük élettartamát. Minden nap ellenőrizzük a vízszintet, és a levágott fatörzs vége mindig érjen a vízbe, ha ugyanis nem éri víz, akkor a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződik majd, amely megakadályozhatja, hogy a fa felszívja a nedvességet. Egy átlagos fa akár 4 liter vizet is képes felszívni.

3. Tartsuk a fát minél távolabb a radiátortól és egyéb hőforrásoktól, így szintén lassíthatjuk a kiszáradását.

Spriccelhetjük a fát vízzel, hogy több nedvességet kapjon, de ezt csak akkor tegyük, ha nem használunk elektromos égőket.

4. Amíg eljön a karácsony a fát mindig hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tároljuk.

5. Előnyösebb, ha kisebb fényerejű izzót választunk, mivel az izzók által okozott magasabb hőmérséklet megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?