Pénztárcabarát megoldások a kertbe: így turbózzák fel a növényeket az élelmes gazdák

Pénztárcabarát megoldások a kertbe: így turbózzák fel a növényeket az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
Nem feltétlenül kell azonnal a boltba vagy a kertészetbe rohanni, amikor műtrágyára, permetszerre van szükségünk, rengeteg problémára akad ugyanis megoldás a háztartásban is. Sokan nem is gondolnák, de számtalan olyan hulladék keletkezik az otthonokban, amelyeket a kertben könnyedén hasznossá tehetünk, akár talajjavításra, akár a növények tápanyagutánpótlására. Összegyűjtöttünk 7 olyan házi praktikát, amely alkalmazásával kevesebb szemetünk keletkezik majd, ráadásul a növényeink is jól járnak, és garantáltan egészségesek lesznek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növények növekedéshez két alapvető dologra van szükség, az egyik a napfény, a másik a víz, nem szabad azonban megfeledkezni a szükséges tápanyagok biztosításáról sem - írja a balconygardenweb.com. Sokan nem is gondolnák, de nem kell azonnal a boltba rohanni, ha permetszerre vagy műtrágyára van szükségünk, számtalan megoldásra találunk megoldást ugyanis a háztartásban is. Összegyűjtöttünk 7 olyan házi praktikát, amivel garantáltan egészségesebbé és termékenyebbé tehetjük a növényeinket. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Fahamu

A kandallóban keletkezett hamut nem kell feltétlenül hulladékként kezelnünk, támogathatjuk vele ugyanis a növények egészséges növekedését. A fahamu kiváló semlegesítő a lúgos és savas talajok számára, mindig várjuk meg azonban míg kihűl a hamu, ha ugyanis forrón használjuk fel, akkor elpusztíthatja a talajban lévő mikroorganizmusokat. Használat előtt minden esetben ellenőrizzük a talajunk pH-értékét. 

2. Maradék zöldségek és gyümölcsök

A megmaradt gyümölcsöt és zöldséget, illetve ezek héját legközelebb ne dobjuk ki a kukába, használjuk fel inkább a kertben, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaznak. A banán héja például rendkívül gazdag káliumban és foszforban, ezért érdemes paprika, paradicsom vagy rózsa talajába keverni. 

3. Kávézacc

A kávézacc tökéletesen működik műtrágyaként, számtalan jótékony hatása van ugyanis a növények számára, ráadásul javítja a talaj vízelvezetését és szellőzését is. A kávézaccban sok a foszfor, a kálium, a magnézium és a réz is, emellett bomlása közben nitrogént juttat a talajba. Mivel enyhén savas, ezért inkább semleges, vagy lúgos talajoknál használjuk.

4. Tojáshéj

A tojáshéjat a legtöbben kidobják, pedig a kertben igazi csodaszerként használhatjuk. Mivel gazdag kalciumban, és magától lebomlik, érdemes a talajra szórva alkalmazni, jót tesz a termőföldnek is, a növényeink pedig sokkal termékenyebbek lesznek tőle. Egyszerűen csak törjük össze a tojáshéjat, és keverjük bele a talajba azokon a helyeken, ahova növényeket szeretnénk ültetni.

5. Használt teafilter, tealevelek

Az emberek többsége a használt teafiltert, illetve tealeveleket kidobja a szemétbe, pedig a kertben is felhasználhatjuk őket. A tealevelek sok olyan hasznos tápanyagot - nitrogén, kálium, foszfor, magnézium és kalcium - tartalmaznak, amelyek javítják a talaj minőségét, és annak vízelvezető képességét. FIgyeljünk arra, hogy a teában lévő csersav kissé megváltoztathatja a talaj pH-ját, ezért inkább lúgos talajoknál használjuk. 

6. Tej 

A tej nemcsak a csontok számára jó kalciumforrás, de a növények számára is jó tápanyagforrás.Használhatjuk gombaölő szerként vízzel hígítva, de talajjavítóként, kártevő irtóként és fertőtlenítőszerként is jól működik. Készítsünk oldatot 1:1 arányban tejből és vízből, és permetezzük a növényekre az elegyet. 

7. Fahéj

A fahéjat a legtöbben fűszerként ismerik és használják, pedig a kertben is hasznát vehetjük, alkalmazhatjuk ugyanis gyökereztető hormonként, számtalan betegségtől megvédhetjük vele a palántáinkat, de a növények sebeit is gyógyíthatjuk vele. Tegyünk néhány fahéjrudat meleg vízbe, és hagyjuk benne őket egy egész éjszakán át, majd szűrjük le, tegyük az így keletkezett oldatot egy palackba, és permetezzük rá a növényekre a szükséges részekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33