Soha ne vásárolj így növényeket: óriási bukta lehet a vége

Soha ne vásárolj így növényeket: óriási bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
Habár a növényvásárlás egyszerű dolognak tűnik, azért, hogy valóban jó vételt csináljunk, érdemes néhány dologra odafigyelni, kezdve rögtön azzal, hogy hol vesszük meg magát a növényt. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, már csak az egészséges növényt kell megkeresnünk, ehhez azonban nem elég egy kósza pillantást vetnünk az árura, tüzetesen meg kell néznünk a leveleit, ha tudjuk, a gyökerét, illetve azt, hogy nem beteg-e a növény. Összegyűjtöttük, melyek azok a hibák, amelyeket a leggyakrabban elkövetnek az emberek növények vásárlásakor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem lehetünk elég körültekintőek még növényvásárláskor sem, hiszen, ha nem figyelünk oda kellően, akkor könnyen lehet, hogy olyan növényeket vásárolunk, amelyek néhány nap, vagy hét múlva elpusztulnak otthon - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttünk néhány alapszabályt, amelyeket ha betartunk, biztos, hogy a lehető legegészségesebb növényeket visszük majd haza a kertészetből vagy a boltból, olyanokat, amelyek jó eséllyel sokáig életben maradnak majd. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Nem mindegy, hol vásárolunk növényeket

A növények minőségéről sokat elmond, hol vásároljuk őket, illetve, milyen állapotú a kertészet vagy bolt, ahonnan be akarjuk szerezni az árut. Ha például sok az üres cserép egymásra pakolva, az akár azt is jelentheti, hogy a közelmúltba sok növény pusztult el a helyen, amelyeket ki kellett dobni. Nézzük meg mindig, milyen a talaj minősége, amiben a növények vannak, sokat elárul ugyanis a növények állapotáról, miben nevelik őket.

2. A levelek többet elmondanak, mint hinnéd

A levelek sokat elárulnak a növények minőségéről és egészségi állapotáról. A petyhüdt, fonnyadt, sárga, barna vagy fekete levelek általában azt jelzik, hogy a növény szomjas, vagy valamilyen betegségben szenved. Kerülni kell tehát azoknak a növényeknek a megvásárlását, amelyek nem buja, zöld lombozattal és levelekkel rendelkeznek.

3. Csak kórokozó- és kártevőmentes növényeket vegyünk

A növény kiválasztásakor mindig alaposan ellenőrizzük le, hogy nincs-e valamilyen kártevő vagy kórokozó rajta. Ezeket általában a levelek fonákján, vagy a friss hajtásokon kell keresni, de azt is nézzük meg, hogy levelek nem lyukasak-e, illetve nincsenek-e rajtuk hólyagok, torzulások vagy nincs-e ragacsos tapintásuk. A leggyakoribb kártevők, amelyekre oda kell figyelnünk, a levéltetvek, illetve az atkák, ezek szabad szemmel is könnyen kiszúrhatók. Soha ne vásároljunk fertőzött növényeket, mert, ha hazavisszük őket, a kártevőt vagy a kórokozót is bejuttatjuk az otthonunkba, amelyek rövid idő alatt elszaporodhatnak, és átterjedhetnek más növényekre. 

4. Kerüljük a nagyon megnyúlt, vékony szárú növényeket

A megnyúlt, elvékonyodott szárú növények általában azt jelzik, hogy a növény nem kapott elég fényt, és nincs éppen a legjobb állapotban. Ráadásul, ha ilyen növényt vásárlunk, egy kisebb szélben, vagy akár már az ültetés során könnyen eltörhet. A már látszólag is gyenge növények helyett tehát válasszunk inkább egészséges, robosztus, bokros, kártevőktől és egyéb betegségektől menteseket.

5. A gyökérzet minősége és állapota sokat elárul

Az egészséges növények titka az egészséges gyökérzet, így ha tehetjük vegyük szemügyre vásárláskor ezt is. Vizsgáljuk meg a boltban a gyökerek színét, soha ne válasszunk olyan növényt, amelynek puhák, barna színűek, vagy törékenyek a gyökerei.

6. Ne féljünk kérdezni

Soha ne féljünk kérdezni, informálódni a kertészet vagy a bolt alkalmazottaitól, ők ugyanis nagy valószínűséggel értenek a növényekhez, így ha elmondjuk nekik, mit szeretnénk, milyen a kertünk fekvése, milyen a talaj, hamar megtalálják a számunkra legmegfelelőbb növényeket. Emellett a kert méretét sem árt tudni a még tökéletesebb növény kiválasztása érdekében.

7. Ne vegyünk olyan növényt, amelyen sok virág van

Ne essünk kísértésbe, amikor olyan növényt látunk, amelyen sok a virág és éppen teljes virágzásban van, ezek a növények ugyanis nem fognak sokáig így díszíteni az otthonunkban. Válasszunk inkább olyan növényt, amelyen sok a bimbó, és még csak néhány virága nyílt ki, illetve inkább az erős, zöld lombozatú példányokat keressük.

8. Ellenőrizzük, vannak-e gyomok a cserépben

Ha gyom van a növény mellett a cserépben, az nem csak azt jelzi, hogy rosszul gondozták, hanem azt is, hogy a növény nem kapott elegendő tápanyagot, hiszen valószínűleg a gyom elszívta előle. Ha van rá lehetőség, kerüljük a gyomos talajban nevelt növények megvásárlását, viszont ha mégis ilyet sikerült hazavinnünk, akkor ültessük át a növényt gyommentes talajba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02