2020. január 28. kedd Károly, Karola

Hírek - Növény

12 moly- és lepkefaj rajzik éppen - Itt van, hogyan védekezhet ellenük

Az elmúlt időszak hőségnapjai alaposan felgyorsították a növények fejlődését, és ezzel egy időben rohamosan szaporodni kezdtek a különböző molyok, tetvek és legyek. A növényvédelmi előrejelzés az agroforum.hu oldaláról származik.
 
 

Gyümölcsmonília és cseresznyelégy

Az elmúlt hetek időjárása miatt a korai cseresznye és meggy termése pillanatok alatt megérett, sajnos a gyümölcsöt a korábbi esők miatt megtizedelte a gyümölcsmonília. Már érnek a késői fajták is, de érés közben kezdődött a cseresznyelégy rajzása is. Az agroforum.hu felhívja a figyelmet: ellene védekezni szüret közben nem lehet. 

Molytetű és molyok

A molytetvek most elsősorban a káposztaféléken szaporodnak gyorsan, ennek oka főleg az enyhe tél. Ugyancsak rajzik a káposztamoly. A lap szerint hetek óta százas nagyságrendben repül a fénycsapdákba, ezért veszélyben a káposztafélék többsége. A jelenlegi szerpaletta mellett ebben a melegben alacsony hatékonysággal gyéríthetőek a kártevők.

Bagolylepkék

Az agrorofum.hu szerint kiemelkedő számban most a C-betűs, a gamma-, a saláta-, a felkiáltó jeles, a vetési és a gyapottok-bagolylepke repül. A zöldségfélék lombozatának lerágásával, a termés veszélyeztetésével, vagy pedig a gyökérnyak elrágásával mindegyik faj okozhat károkat a nyár és az ősz folyamán.

Káposzta-bagolylepke hernyója (Forrás: shuttrestock)

Molyok

A közterületeken rendszeres gondot okozó vadgesztenye-aknázómoly 2. nemzedéke elleni védekezést megnehezítette a június eleji csapadéközön, most pedig a hőség. A rózsaszín virágú (Aesculus carnea) állítólag ellenáll a fertőzésnek, de a lap megfigyelései szerint aknázott levelek ezen a fajon is előfordulnak. Rendszeressé vált a selyemfényű puszpángmoly rajzása is. Bár a heti fogás csak néhány darab csapdánként, de elhúzódó rajzása miatt nehéz a védekezés a kártevő ellen.

A borsót most az aknázó- és borsómoly hernyója veszélyezteti a termés megrágásával. Emellett a párás melegben megjelenhet az aszkofitás levél- és termésfoltosság, a lisztharmat, valamint a borsórozsda is.

Borsómoly "kukaca" (Fotó: shutterstock)

Farontók

Gyümölcsöseinkben folyamatosan repül a nagy és a kis farontólepke, valamint az almafaszitkár. Nincs belőlük túl sok, de az ágak rendszeres fertőzésével, főként fiatal gyümölcsösökben, folyamatosan okozhatnak károkat.

Tarka és nyerges szőlőmoly

A lap szerint ismét fognak a feromoncsapdák tarka szőlőmolyt, elvétve nyerges szőlőmolyt is. A szőlő virágzása miatt sok a méh az ültetvényekben, ezért csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk, akárcsak az amerikai szőlőkabóca, vagy pedig az amerikai lepkekabóca betelepedett egyedei ellen. Fennáll a szőlőperonoszpóra- és a lisztharmat-fertőzés fokozott veszélye is, mivel kedvezően alakul számukra az időjárás. De nem szabad elfeledkezni a szürkepenészes rothadásról sem, mert már most is képes megbetegíteni a szőlőfürtkezdeményeket.

Nyerges szőlőmoly (Forrás: kccc.ru)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu