Még 2,6 milliárd forint a sertéstartóknak

agrarszektor.hu
A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére - jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén Herceghalomban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A forrásra azért van szükség, mert a 2002-ben még 6 milliót meghaladó sertéslétszám napjainkra a 3 milliót is alig éri el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a sertéságazat helyzetét javító intézkedési tervet, melynek fő célja, hogy néhány éven belül 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma. Az átfogó program foglalkozik a feketegazdaság visszaszorításával, a termeléssel, az integrációval, a bérhizlalással, a kutatás-fejlesztéssel, és szaktanácsadással, a forgóeszköz-finanszírozással és a marketing tevékenységgel is- tette hozzá Czerván György.

Az államtitkár ismertette az állattenyésztési ágazatnak nyújtott forrásokat: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint.

Czerván György hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány döntésével tenyészállat vásárlására is fordíthatóak az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram forrásai. A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését tenyészállatok vásárlásra is.

A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül.

A tárca már kezdeményezte Brüsszelben, hogy a szélsőséges időjárás miatt károsult termelők mielőbb megkaphassák az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatások előlegét.

Czerván György kiemelte, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatokat tartó gazdálkodók is.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?