Szeretnek minket az istenek - Idén is rekordtermésre számíthatunk

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) közzétette július hónapra vonatkozó beszámolóját. A következő szezonra jósolt magas terméskilátásoknak, továbbá a valószínűsíthetően éleződő exportversenynek köszönhetően tovább fokozódott a nyomás a gabona és olajos magvak piacán. Leginkább a kukorica és szója mélyrepülésének köszönhető, hogy a szervezet vonatkozó mutatója (GOI) 6%-os gyengülést jelez a június végi értékhez képest. Habár a búza és az árpa árfolyama is határozottan gyengült, a korábban betárolt rizskészletek összességében valamelyest ellensúlyozni tudták a terményértékekre aktuálisan jellemző negatív folyamatokat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A várakozásoknak megfelelően idén rekordmennyiségű terményt takaríthatnak be a világ szántóföldjeiről, az Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint 1982 millió tonnát. A 2014/15-re jósolt globális gabona összetermés (étkezési és takarmányozási célú) jelenleg 1959 millió tonnára rúg, mintegy 10 millió tonnával meghaladva az egy hónappal ezelőtt előrevetített mennyiséget. A világszinten növekvő felhasználásban meghatározó szerepet játszik az étkezési célú gabona iránt fokozódó kereslet, idén jellemzően az uniós tagországokból, ahol a termésminőséget kedvezőtlenül befolyásolta a csapadék időbeni eloszlása. A kínálat szempontjából meghatározó amerikai kukorica és Oroszországban realizálódó búza többlettermés így biztosan vevőre talál majd, a 419 millió tonnás, 15 éves csúcsra érő betárolás ugyanakkor azt jelzi, hogy várhatóan jövőre sem fognak elszállni a terményárak.

Az USA csökkenő kibocsájtásának köszönhetően várhatóan a globális termésmennyiség is némileg (1%-kal) zsugorodik majd. A kilátások - elsősorban a várakozásoknál kedvezőbb orosz és ukrán téli aratási eredményeknek köszönhetően - mégis 3 millió tonnával felülmúlják a júniusi előrejelzéseket.
A búza iránti kereslet növekedését elsősorban a bővülő étkezési célú felhasználás okozza. Az előrejelzések Dél-Ázsiából és az afrikai kontinens területéről is bővülő igényekről tanúskodnak. Az Európai Unióban megugró takarmánybúza felhasználással párhuzamosan globális szinten is növekedés tapasztalható.


A bőséges termésmennyiségnek köszönhetően az IGC GOI búzára vonatkoztatott indexe 6%-ot vesztett értékéből, bár egyes termőterületeken bekövetkező minőségromlás miatti aggodalmak a magas minőségű búza árát viszonylagosan magasan tartják. Az északi féltekén, leginkább az USA-ban kialakult nedves, kukorica fejlődésének kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően az IGC globális kukoricatermésre vonatkozó korábbi előrejelzését 2014-/2015 évre mintegy 6 millió tonnával felfelé korrigálta, a volumen így már csak alig maradhat majd el az idei év rekordmennyiségétől. A hús iránti kereslet növekedése, a magas kínálattal párosuló alacsony árak mind az ipari, mind a takarmányozási, mind az étkezési célú felhasználást rekordközeli szintekre emelhetik. A tengeri árfolyama folytatta mélyrepülését, júliusban négy éves mélypontot elérve. Az IGC GOI kukorica indexe egy hónap alatt 9%-ot esett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?