Csányi Sándor lesz a cégóriás KITE tulajdonosa

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérte három, Csányi Sándor tulajdonában lévő cég ahhoz, hogy önálló irányítást szerezhessenek a nádudvari agrárintegrátor KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett. Ez a három társaság, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft., amely az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. június 30-án részvény-átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötött Guba Sándorral, aki ma a KITE Zrt. többségi tulajdonosa. A szerződés szerint a Csányi Sándor irányítása alatt álló vállalkozások megszerzik a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett az önálló irányítást. Tekintettel arra, hogy az irányításszerzés a versenytörvény alapján összefonódásnak minősül, az irányításszerzők július 27-én kérelmet nyújtottak be, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérik - közölte az MTI.

A GVH tájékoztatása szerint az irányításszerzők - bár több társaságról van szó - nem a közös irányítás megszerzését jelentették be a versenyhatóságnak, hanem a Csányi-csoport önálló irányítás-szerzését, hiszen az irányításszerzők valamennyien Csányi Sándor önálló irányítása alatt állnak. A KITE Zrt. kisebbségi részvénycsomagja pedig az OTP Bank közvetett tulajdonában van, ahol Csányi Sándor az elnök-vezérigazgató.

A céginformáció adatai szerint a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. A jegyzett tőkéje 1 milliárd 489 millió 300 ezer forint. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel. Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

Guba, Csányi, OTP
Guba Sándor, aki korábban a KITE Zrt. dél-dunántúli regionális igazgatója volt, 2013-ban vásárolta meg a nádudvari agrárintegrátort több tízmilliárd forintért a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. elől. Az ügylet mögött már akkor Csányi Sándort sejtette a szakmai közvélemény, és a bankvezért szerepét később nyilvánvalóvá tette, hogy az OTP Bank tavaly közvetett kisebbségi tulajdont vásárolt a KITE-ben. Most pedig az újonnan alapított cégeivel Csányi Sándor maga is tulajdonossá válik a több mint 230 milliárd forint éves forgalmú agrárintegrátor cégben.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?