Így jut Csányi Sándor egymillió integrált hektárhoz

agrarszektor.hu
Több mint 10 ezer integrált termelő és 1-1,5 millió hektárnyi integrált mezőgazdasági terület juthat Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekkörébe, ha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárul ahhoz, hogy három újonnan alapított Csányi-tulajdonú agrárcég megszerezze a nádudvari KITE Zrt. többségi részvénycsomagját. A tranzakcióval végképp Csányi Sándor válik a legnagyobb magyar agrárbefektetővé, aki a mintegy 87 milliárd forintra becsült Bonafarmos agrárérdekeltségei mellé további több tízmilliárd forintos vagyonhoz juthat az agrárintegrátori piacot vezető KITE-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egy 2013-ban kezdődött tulajdonszerzési folyamat érdemi része zárulhat le azzal, ha a GVH engedélyezi, hogy a Csányi Sándor tulajdonában lévő, idén alapított Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. megszerezze az óriás agrárcég KITE Zrt. többségi tulajdonát. A három társaság a közelmúltban kérte a versenyhivataltól, hogy önálló irányításra tehessenek szert a hazai agrárintegrátori piacot vezető, tavaly több mint 235 milliárd forintos árbevételt elért KITE-ben. A tranzakció végén a KITE végeredményben Csányi Sándor többségi tulajdonába kerülne.

Az új Csányi-cégek a többségi részvénycsomagot Guba Sándortól vásárolnák meg, aki korábban a KITE dél-dunántúli regionális igazgatója volt, és KITE-dolgozóként neki is voltak részvényei a cégben. 2013-ban aztán Guba Sándor több tízmilliárd forintért valamennyi KITE-részvényt felvásárolta, így a cégben egyszemélyes tulajdonossá vált. Nem sokkal később, 2014 februárjában azonban az OTP Bank 46,86 százalékos közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerzett a cégben, a most napirenden lévő tranzakcióval pedig Guba Sándor a többségi részvénycsomagot Csányi Sándornak adja el.

Az események azt teszik teljesen egyértelművé, hogy - miként már a 2013-as KITE-felvásárláskor is sejteni lehetett - a Guba-féle szerepvállalás mögött valójában Csányi Sándor állt. Egyúttal pedig az is világossá vált, hogy két éve Csányi és a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László között dúlt színfalak mögötti, vérre menő háború a nádudvari vállalatért.

Az eladósorba került KITE-t ugyanis a Nitrogénművek Zrt. is meg akarta szerezni, és első kérőként 2013 őszére a legfontosabb kérdésekben már meg is állapodott a jelentős tulajdonrészt birtokló KITE-menedzsmenttel. Csányi Sándor - a háttérből irányítva - akkor vette kézbe az ügyeket , amikor a KITE-tulajdonosoknak a Nitrogénművek tulajdonszerzését jóvá kellett volna hagyniuk. E helyzetben nem volt más lehetősége, mint olyan személyt találni, aki a KITE-részvényekért a Nitrogénművek-ajánlatánál magasabb árat kínálhat. Így került a képbe Guba Sándor, aki kistulajdonosként a KITE-ben részvényes egyik cég taggyűlésén be is jelentette, hogy élni kíván elővásárlási jogával, majd elindította azt a lavinát, amelynek végén több tízmilliárd forintért a KITE-részvényeket egymaga vásárolhatta fel a Nitrogénművek előtt.

Bár a KITE jelentős piaci értékkel bír, ágazati vélemények szerint Csányi Sándor szerepvállalását személyes okok is motiválhatták. Évekkel korábban ugyanis a Nitrogénművekben is tulajdont kívánt szerezni, de az ügylet végül nem valósult meg. Ezt követően az OTP Bank felmondta a pétfürdői cég hiteleit, emiatt pedig a vállalat csőd közeli helyzetbe sodródott, és állami-kormányzati segítségre is szüksége volt ahhoz, hogy megmenekülhessen. Azóta a leggazdagabb magyarokként emlegetett két multimilliárdos, Csányi és Bige viszonya feszült, és a korábbi sérelmek is közrejátszhattak abban, hogy a bankvezér a KITE-vásárlásnál 2013-ban kiütötte Bigét a nyeregből.

A Nitrogénművek - korábbi információk szerint - a KITE-t leginkább azért szerette volna megkaparintani, hogy erősítse hazai műtrágyapiaci pozícióit a nálunk is terjeszkedő cseh multimilliárdos Andrej Babissal szemben, aki a szlovákiai Vágsellyén lévő, Duslo nevű műtrágyagyárának termékeit értékesíti a magyar piacon IKR Agrár Kft. elnevezésű, bábolnai székhelyű cégével. A KITE üzleti tevékenysége azonban jóval kiterjedtebb, mivel a vállalat nem csak műtrágyát, hanem vetőmagot, növényvédő szert és gépeket is értékesít termelő partnereiknek, akiktől a megtermelt terményt is felvásárolja és szaktanácsadással is ellátja őket. A nádudvari cég 10-11 ezer gazdálkodóval áll kapcsolatban és - különböző információk szerint - 1-1,5 millió hektáron integrálhatja a termelés, így ekkora piaci szegmens juthat most Csányi Sándor "fennhatósága" alá, amely mind banki finanszírozási, mind egyéb üzleti szempontból komoly vonzerőt jelent.

A KITE megszerzésével végképp Csányi Sándor válna a legnagyobb magyar agrárbefektetővé, hiszen cégei már ma is jelentős szereplői a hazai agrárpiacnak. A Forbes magazin nemrég úgy becsülte, hogy a bankvezér agrárérdekeltségeit - elsősorban hús- és tejpiaci vállalatokat - tömörítő Bonafarm Csoport értéke eléri a 87,5 milliárd forintot, amelyet a KITE most további több tízmilliárd forinttal növelhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?