Jó évük van a zalai gazdáknak

agrarszektor.hu
Több őszi búza termett az idén Zala megyében, a 12 ezer hektáron learatott kalászos átlaghozama 5,9 tonna volt, míg tavaly 5,2 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 29 ezer hektárnyi búzaföld több mint 40 százalékán már learatták a termést. A magtárakba került búza 20-20 százaléka, malmi és euró minőségű, 60 százaléka pedig takarmánybúza - közölte Süle Katalin. Hozzátette: az esőzések miatt minőségi károk keletkeztek és több területen megdőlt a gabona. Az elmúlt héten 40-70 milliméter eső esett Zala megyében, 50 milliméterrel haladta meg a tavalyi a csapadék mennyiséget. A megyében szárítási problémák nincsenek, a kisebb tárolók viszont már megteltek, így a zalai gazdák számára a tárolási kapacitás okozhat gondokat.

A még lábon álló gabonát fuzárium gombabetegség veszélyeztetheti, de erős fertőzést mindeddig nem jeleztek a megyében. Az esőzések 1-2 napig akadályozták Zala megyében az aratást. Az 58 ezer hektárnyi termőföld csaknem 60 százalékán már betakarították a termést.

A kalászosok átlaghozama meghaladta a tavalyi értéket: a csaknem 6 ezer hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,7 volt, míg az elmúlt évben a hektáronként átlagosan 5,1 tonna árpát arattak le.

Az 15 370 hektáron termelt őszi káposztarepce átlaghozama 2,3 tonna volt, tavaly a hektáronkénti termésátlag 2,16 tonna lett. Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért vásárolják, a korábbi tájékoztatás szerint június végén még átlagosan 38 ezer forintot fizettek érte tonnánként. A malmi búza tonnánkénti felvásárlási ára jelenleg 39 ezer forint, az euró búzáé 35-36 ezer forint, a takarmánybúzáé pedig 32-33 ezer forint, egy hónappal korábban minőségtől függően 42-44 ezer forint között alakult a búza ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?