Egy növény, amelyben töretlenül bíznak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az idén is 250-260 ezer hektáron vethetnek repcét az országban, és ez ugyanakkora vetésterületet jelent, mint amekkora 2016-ban volt. Tavalyhoz képest az árakban nincs jelentős különbség az idei szezonban, ezért a gazdákat inkább a fajtatulajdonságok érdeklik és igyekeznek termőterületükre a legalkalmasabb hibrideket kiválasztani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ugyanakkora vetésterület várható a repcében idén, mint amekkora tavaly volt, és ez 250-260 ezer hektárt jelenthet - mondta az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az elmúlt évhez képest nincs nagy árdifferencia, ezért aki komolyan termel repcét, azt most inkább a fajtatulajdonságok érdeklik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gazda olyan fajtát választ, amely megfelel termőterületének a talajadottságok és az éghajlat szempontjából is.

A 221 ezer hektáros, 2015-ben betakarított területhez képest jelentős növekedés volt tapasztalható 2016-ban, amikor országosan 257 ezer hektárnyi területről takarították be a repcét a termelők. A termésmennyiség  csaknem a duplájára nőtt tavaly, mivel a gazdálkodók összesen 925 ezer tonna repcét takarítottak be, szemben a 2015-ös 590 ezer tonnával. Az utóbbi években a repce tonnánkénti felvásárlási átlagára 110 ezer forint körül alakult, 2012-ben volt a legmagasabb, akkor 140 ezer forint volt a felvásárlási ár. 

A fajtákkal szembeni elvárások sem változtak az elmúlt évekhez képest, egyik fő követelmény a nagy terméshozam. Emellett fontos szempont még a fajtaválasztáskor a magas olajtartalom, a csávázott vetőmag, a fagytűrés és a stressztűrés is. A legtöbb termelő fajtaválasztáskor az éghajlati viszonyok mérlegelése mellett természetesen azt tartja szem előtt, hogy a legnagyobb termésmennyiséget produkáló fajtákat válassza.

A fajtakínálat nem sokat változott az utóbbi években, a fajtanemesítésekkor a nemesítők törekednek a minél ellenállóbb hibridek nemesítésére. Ez egyaránt jelenti a betegségellenállóságot és a különböző éghajlati viszonyokkal szembeni magas tűrőképességet is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?