2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

Szénával szórták tele a Champs-Elysées-t a glifozát miatt

agrarszektor.hu
Körülbelül háromszáz francia gazda útlezárással tiltakozott a párizsi Champs-Elysées sugárúton a glifozát hatónyagú gyomirtók tervezett betiltása ellen, amelyre Emmanuel Macron államfő még a választási kampányban tett ígéretet. A gazdák szénával szórták tele a sugárút egyik legforgalmasabb kereszteződését, amire feketébe öltözve lefeküdtek, és "Macron megöli a gazdákat" feliratú táblát tartottak a magasba.

Demonstrációt tartottak a francia fővárosban a glifozát kilátásba helyezett betiltása ellen a francia gazdák - írja az MTI. Az útlezárással tiltakozó termelők képviselőit fogadta az államfő mezőgazdasági tanácsadója, Audrey Bourolleau.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját, a glizofátot. A hatóanyag engedélyezésének kivizsgálására létrejött uniós bizottság 2016 júniusban elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

A további, az Európai Bizottság által ajánlott tízéves hosszabbításról októberben szavaznak a tagállamok, és Franciaország már előzetesen jelezte, hogy nem fogja támogatni a hosszabbítást. Ez a döntés váltotta ki a gazdák egy részének tiltakozását, akiket Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter személyesen próbált meg a tüntetés helyszínén meggyőzni. Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban arra tett ígéretét, hogy fokozatosan betiltja az egészségre és a biodiverzitásra veszélyesnek tartott növényvédő szereket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?