Májustól működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

agrarszektor.hu
Májustól már használható az ország egész területére kiterjedő jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger. A biztosítók és az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai szerint azonban a hirtelen jött viharok ellen ez sem nyújt teljes körű védelmet, és agrárbiztosítással együtt lenne igazán hatékony.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon négy társaságnál köthető agrárbiztosítás, amely a jégverés okozta károkat is lefedi, májustól azonban működésbe lép az ország egész területére kiterjedő jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. A biztosítói adatok alapján ez azonban így is jelentős, tavaly például csaknem 9 milliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak. A biztosítók szerint pár évnek el kell telnie, amíg a rendszer hatásosságáról pontos képet lehet majd kialakítani - írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Három dunántúli megyében (Somogy, Baranya és Tolna) már régebb óta működik egy 141 talajgenerátorból álló hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint harminc év alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. A biztosítói adatok szerint a kifizetett kártalanítások azonban még így is magasak. A három talajgenerátoros megyében a nyilvántartott kártalanítások csaknem harmadát tették ki a jégkár miatt kifizett összegek tavaly. 

A rendszer elindításával tehát nem szűnik meg minden probléma és nem szűntethető meg a jégeső. A biztosítókhoz érkező visszajelzések szerint egyébként a generátorok működési területén többször tapasztalt jelenség, hogy az apró jégszemek a felhőben sok esetben összetapadnak, és végül mégis nagy jégdarabokként hullanak alá.

A technológia fontos elemét képezik a pontos előrejelzések, mivel a hatékony működéshez a tényleges vihar előtt 2-3 órával már be kell kapcsolni a berendezéseket. A rendszer kiépítői az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) várják annak előrejelzését, hogy mikor kell be-, illetve kikapcsolni a generátorokat. (A több mint ezer eszközből ugyanis csak kétszáz működik majd automatikusan.)

Szakértők szerint a rendszer elsősorban azokban az esetekben bizonyulhat hasznosnak, amikor a viharokat már jóval az érkezésük előtt be lehet mérni. Ám továbbra is gondokat okozhatnak a helyi záporok és zivatarok, ezek ugyanis sokszor olyan hirtelen érkeznek, hogy sokáig még felhő sem jelzi az érkezésüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31