Bombázzák Brüsszelben a nagy multik fúzióját

agrarszektor.hu
Több tízezer petíciós levelet kapott az Európai Bizottság (EB) azoktól az uniós mezőgazdasági termelőktől, akik nem értenek egyet a német Bayer és az amerikai Monsanto inputgyártó óriáscégek fúziójával. Az egyesüléssel kapcsolatban 2017 júliusa óta húzódik az a vizsgálat, amelyet az EB indított. A Bayer a napokban bejelentette, hogy a fúzió érdekében hajlandó további lépéseket tenni.

Érzékelhető termelői támadásokat kap Brüsszelben a két mezőgazdasági inputgyártó multicég, a Bayer és a Monsanto napirenden lévő fúziója - közölte az euractiv.com. A hírek szerint a gazdálkodók eddig több mint 50 ezer petíciós emailt és 5 ezer levelet küldtek az Európai Bizottságnak, amelyekben a vállalatok egyesülését kifogásolják.

Az aggodalmak szerint sérülne a verseny a rovarirtó szerek és a vetőmagok piacán, ha a Bayer felvásároná a Monsantót, ezért az Európai Bizottság 2017 júliusában vizsgálatot is indított a tranzakcióval kapcsolatban. Eredtileg úgy volt, hogy március 12-re meghozzák a döntést, de most úgy döntöttek, hogy határozathozatal határidejét április 5-re hosszabbítják meg.

A Bayer kész további engedményeket tenni annak érdekében, hogy a bizottság rábólintson a két cég 51,1 milliárd eurós egyesülésére - derül ki a híradásokból. A német vállalat úgy döntött, hogy eladja bizonyos vetőmag- és növényvédőszer-üzletágait, hogy eloszlassa a Monsanto-ügylettel kapcsolatos kifogásokat. A Bayer 2018 elején mindenképpen szeretné lezárni a fúziót.

Mint ismert, a Bayer a Monsanto-felvásárlás kapcsán tavaly októberben a német BASF-fel már aláírt egy megállapodást, amelynek keretében 5,9 milliárd euróért elad bizonyos Crop Science üzletágakat a BASF-nek. Az eladni kívánt eszközök között megtalálható a Bayer globális glufozinát-ammónium részlege és lényegében a vállalat összes szántóföldi vetőmaggal foglalkozó üzletága, illetve az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés is. Az értékesítésre kijelölt vetőmagrészlegek között megtalálható a globális gyapotmag-, az észak-amerikai és európai repcemag- és a szójamag-üzletág.

Felmérések szerint a mezőgazdasági inputanyagpiac 70 százaléka három egyesült óriásvállalathoz kerülhet, ha a legnagyobb mezőgazdasági inputanyaggyártó cégek fúziói lezajlanak. Mint ismert a Bayer-Monsanto frigy mellett az amerikai Dow Chemical egy 106,2 milliárd eurós üzletben a szintén USA-beli DuPont-tal olvad össze, míg a kínai ChemChina 35,2 milliárd euróért a svájci Syngentát vásárolja fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?