Egy növény, amely miatt most összecsapnak a legnagyobb multik

agrarszektor.hu
Hatalmas harc bontakozik ki a nagy nemzetközi mezőgazdasági inputanyaggyártó vállalatcsoportok között az amerikai szójapiacért. Komoly veszélybe került a Monsanto eddigi vezető szerepe, mert a BASF és a DowDuPont is nagyobb szeletet szeretne szakítani magának a piacból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Meginoghat a Monsanto eddigi vezető szerepe az Amerikai Egyesült Államok 40 milliárd dollárosra becsült szójabab-piacán. A Reuters szerint ugyanis most megnyílhat a piac a versenytársak számára is, mivel a Monsanto egyik legnépszerűbb, glifozát hatóanyagú herbicidjével szemben egyre inkább rezisztenssé válnak a gyomnövények. Számos amerikai gazdaságban keletkeztek emiatt nem várt terméskárok, és ezt a rivális cégek most ki is akarják használni.

A BASF és a DowDuPont is arra készül, hogy olyan szójafajtákat dobjon piacra, amelyeket saját géntechnológiájukkal módosítottak. A tét az, hogy ki irányíthatja a következőfarmergenerációk termelését, amely meghatározó szereppel bír az USA exportjában is.

A Monsantonak azért is sok lehet a vesztenivalója, mert a szója a legfontosabb takarmányalapanyag a szarvasmarha-, a sertés-, a csirke- és a halszektorban is. A versenytársak megjelenése komoly kockázatot jelenthet a Monsanto piacon lévő termékeinek, amelyek versenyképessége és értékesítése is visszaeshet egyes szakértői vélemények szerint.

A BASF a Reuters szerint a további lépések előtt most arra vár, hogy a Monsanto és a Bayer lezárja 63,5 milliárd dolláros fúzióját. A Monsanto-felvásárlás kapcsán ugyanis a Bayer korábban aláírt egy megállapodást, amelynek keretében 5,9 milliárd euróért elad bizonyos Crop Science üzletágakat a BASF-nek.

Az eladni kívánt eszközök között megtalálható a Bayer globális glufozinát-ammónium részlege és lényegében a vállalat összes szántóföldi vetőmaggal foglalkozó üzletága, illetvfe az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés is. Az értékesítésre kijelölt vetőmagrészlegek között megtalálható a globális gyapotmag-, az észak-amerikai és európai repcemag- és a szójamag-üzletág. Az ügylet része a kapcsolódó szellemi tulajdonok és létesítmények, valamint több mint 1800 alkalmazott átadása, elsősorban az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában, Kanadában és Belgiumban.

A DowDuPont terjeszkedését egyelőre nehezíti, hogy a vállalatcsoport pillanatnyiag új szójafajtájának kínai engedélyezésére vár. A z ázsiai ország jóváhagyás ugyanis alapot adhanta ahhoz, hogy a DowDuPont felfuttassa a kínai exportra szánt szójatermelést az USA-ban. Ha a DowDuPont megkapná a kínai engedélyt, szakmai vélemények szerint a cég az egyik legnagyobb termelésirendszer-beruházását hozhatná létre az Egyesült Államok piacán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?