Több megyében is óriási a szárazság

agrarszektor.hu
A héten folytatódik a kora nyári idő sok napsütéssel, 30 fok körüli csúcsértékkel, a nedves levegő azonban átmenetileg kiszorul Magyarország térségéből. Így a hét közepén a záporok és a zivatarok esélye jelentősen csökken, a hét vége felé ugyanakkor ismét előfordulhat majd csapadék. A keleties áramlással érkező száraz levegő miatt, elsősorban a hét közepén már légköri aszályra is számítani kell. Az ország középső részén ugyanakkor nagyon rossz a helyzet, és van ahol az elmúlt két hónapban 30 milliméter eső sem esett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság számára, a vegetációs időszak ezen részén a legkritikusabb meteorológiai elem a csapadék szokott lenni. Habár az elmúlt 8-10 nap során az ország jelentős részén hullott számottevő csapadék, és a mennyisége sokfelé meghaladta a 10-15 millimétert, Magyarország döntő részén még mindig hiány mutatkozik. Helyenként felhőszakadás is előfordult az utóbb napokban, akár 50 millimétert is meghaladó csapadékösszeggel, egyes területek azonban szinte teljesen kimaradtak. A legrosszabb a helyzet az ország középső sávjában, különösen Fejér és Tolna megye térségében, ahol az elmúlt két hónap során helyenként 30 milliméter eső sem esett. A két megye térségében kritikus a szárazság, ezeken a területeken hatalmas szükség lenne csapadékra - írja a met.hu.

Az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, és a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben. Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás vége felé, a kukorica 5-7 leveles, illetve 1 szárcsomós, a napraforgó pedig 6-8 leveles, és a szárnövekedés fenológiai állapotában van többnyire, emellett pedig zajlik a szőlő virágzása is. Az elmúlt időszak csapadékának hatására az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is.

Folytatódik a nyári idő a héten, és a hőmérséklet is alig változik majd. A hét közepén csak néhol, a hét második felében már valamivel több helyen várhatók záporok, zivatarok. Területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék jellemzően 5 milliméter alatt marad, inkább csak nyugaton és délen van esély ettől többre. A csapadék záporos jellege miatt nagy területi különbségek alakulnak majd ki, míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, lesz olyan terület, ahol felhőszakadás is előfordulhat. A meleg időben nagyon erős lesz a párolgás, így a héten a nedvesség fogyására kell számítani a talajban. Napközben többfelé megélénkül majd a keleties szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma napközben mindenhol 50 százalék alá csökken, így ezekben az időszakokban egyes növényeken átmeneti levélhervadás valószínű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31