Szulfoxaflór: reprodukciós zavarokat okoz a méhekben

agrarszektor.hu
A Naturben megjelent kutatás szerint az egyik új peszticidcsoport csak látszólag ártalmatlan a beporzókra. Az angol kutatók a szulfoxaflórt vizsgálták. Ez nem ugyanaz a hatóanyag, amit idén először alkalmaztak a repcevetőmag csávázására.

A neonikotinoidok kiváltására kifejlesztett egyik új növényvédő-szercsoport éppen annyira káros a beporzók számára, mint az előbbi volt - állítják a kutatók. Azokban a  kísérletekben ugyanis, amelyek a méhek reprodukciós képességeit és a család növekedési ütemét vizsgálták, mindkét tekintben negatívan hatott a szulfoximin alapú készítmény. A kémiai anyag a glutamin-szintetáz működését gátolja hasonló térszerkezete révén, ezzel pedig megakadályozza az ammónia beépülését a szerves vegyületekbe. Magyarul leállnak a szervezet építő folyamatai. (A repce idei csávázására egy másik hatóanyagot, a ciántraniliprolt használták a forgalmazók. Ez a rovarok izomműködését zavarja meg a kálciumegyensúly felborítása révén. A Lumiposa engedélye 2027-ig szól - a szerk.)

A neonikotinoidok a vetőmagból egészen a virágig eljutnak

A kutatás a tekintélyes Nature lapban jelent meg. A laboratóriumi körülmények között kis peszticid-mennyiséggel kezelt kolóniákat a rétre kihelyzeve

szignifikánsan kevesebb dolgozót és fele annyi reproduktív hímet számoltak meg, mint a kontrol csoportban.

"Vizsgálataink alapján a szulfoxaflór - az új peszticidcsoport egyik képviselője - negatív hatással van a méhcsaládok szaporodó képességére" - állítja a cikk első szerzője, Harry Siviter, a Royal Holloway University of London kutatója. A neonikotinoidokkal ellentétben - amelyek a rovarok idegrendszerét támadják - a szulfoxaflór nem öli meg azonnal a méheket, de úgy tűnik, az immunrendszerüket  és reprodukciós képességeiket is befolyásolja. Az egyes méhek viselkedése és pollengyűjtő aktivitása viszont nem módosult a szer hatására, de mivel jóval kevesebb dolgozó végezte a hordást, a végeredmény is szerényebb lett.

(Forrás: euractiv.com)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?