Zöld lámpát kapott két növényvédő szer

Zöld lámpát kapott két növényvédő szer

agrarszektor.hu
A kijuttatási koncentráció betartása mellett két széles körben alkalmazott növényvédő szer (a Quadris és a Flumite 200) is biztonságos a talajéletben rendkívül fontos szerepet betöltő ugróvillások túlélésére nézve - közölték a MATE és a Brémai Egyetem kutatói a rangos Ecotoxicology and Environmental Safety szakmai folyóiratban megjelent legújabb tanulmányukban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kémiai növényvédelem a világ minden táján meghatározó gyakorlatnak számít, melyben a különböző hatóanyagú szerekkel jellemzően évente több eltérő kezelést is alkalmaznak. Ebből azonban az is következik, hogy nemcsak az egyes hatóanyagok, hanem azok keverékei is hatást gyakorolhatnak a környezetre, valamint azokra a fajokra (pl. ugróvillásokra), amelyek a kártevők mellett jelen vannak a kezelés helyén - írja közleményében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ehhez kötődően a MATE és a Brémai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a széles körben alkalmazott Quadris és a Flumite 200 növényvédő szerek (és keverékeik) milyen hatással vannak a talajéletben jelentős szerepet betöltő ugróvillás faj, a Folsomia candida viselkedésére, túlélésére és szaporodására. Emellett azt is megvizsgálták, hogy ezek az apró gerinctelen állatok valamilyen viselkedéssel képesek-e mérsékelni a vegyszerek esetleges hatásait.

Eredményeink azt mutatják, hogy mindkét anyag csak az ajánlott kijuttatási koncentrációknál jóval nagyobb mennyiségben volt mérgező az ugróvillásokra. Következetes elkerülési viselkedést is csak ilyen esetekben mutattak, noha a Flumite 200-at a legmagasabb dózisoknál már nem voltak képesek elkerülni. Azt is megállapítottuk, hogy az állatok szaporodására a vizsgált anyagok additív hatást fejtettek ki

- hangsúlyozta Dr. Boros Gergely, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője.

Az Ecotoxicology and Environmental Safety szakmai folyóiratban megjelent rangos publikáció mindhárom szerzője köthető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez. Szabó Borbála, a Brémai Egyetem kutatója korábban a Biológiatudományi Doktori Iskolájában szerezte doktori fokozatát, Révész Anna jelenleg is az egyetem növényorvosi mesterszakos hallgatója, Dr. Boros Gergely pedig a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet egyetemi adjunktusa.

Címlapkép forrása: MATE

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?