Így lehet olcsón termeszteni az orchideát! - A dombóvári példa

Agrárszektor
Az 55 éves Molnár István 30 éve orchideagyűjtő és agrármérnök. Csaknem 10 éve úgy döntött, hogy saját maga is piacra fogja termelni ezt az igényes virágot. Szokatlan döntés egy szántóföldi termelésből élő agrárgazdaságban, de megvan az észszerű oka. A 2200 hektáros üzemet eleve energiafarmnak formálta, ahol elegendő felesleges hő keletkezik az orchideatermesztéshez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dombóvári Agrár-Béta Kft. az egyetlen birtok az országban, ahol egy 1,6 MW-os biogázüzem működik egy bioetanolgyárral "összekapcsolva", azaz egymás melléktermékeit hasznosítva. Emellett egy 1 MW-os napelempark és egy energiaültetvény is támogatja a működés zöldenergia-igényét.

"A rendszerben még így is keletkezik annyi hulladékhő, hogy 3,5 hektárnyi orchideának tudnánk télen-nyáron 26 fokos hőmérsékletet biztosítani. A fényt, a párát és a hőmérsékletet is folyamatosan szabályozni tudjuk ebben a full automata üvegházban. A beruházási költsége így kétszer annyi volt, mintha csak áruparadicsomot akartam volna termeszteni benne. Ezért önerőből sajnos csak egy negyed hektárt tudtunk megvalósítani, de már folyik a felület bővítése" - magyaráz a növényvédelmi szakirányt végzett agrármérnök.

Virágmezőben a Molnár-család - Molnár István jobbról a harmadik (felnőtt)

Az újító ötletekkel teli 55 éves Molnár István Gödöllőn végzett. A Dombóvári Alkotmány Szövetkezetben volt elnökhelyettes, amikor a rendszerváltás elsodorta a tsz-t. Ekkor 31 társával együtt úgy döntöttek, hogy új vállalkozást alapítanak - ez lett az Agrár-Béta Kft. A 2200 hektáros gazdaság idén elnyerte a Magyarország legszebb birtoka címet, amiben varázslatos orchideakertjének is szerepe lehet.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Az Agrárszektor Konferencián e cikk főszereplője, Molnár István is előadást tart. Jöjjön el Ön is, és első kézből tudhat meg többet a sikere titkáról. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok november 28-29-én a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A biogázüzemre alapozott orchideatermelés egész Európában ritkaság számba megy. Többnyire szárítót vagy kertészeti kultúrát telepítenek a hulladékhőjére, esetleg épületeket fűtenek vele. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy egy ennyire értékes portékát termeljenek a segítségével. A dombóvári ötlet bevált. Tavaly decemberben telepítették be az első virágokat az üvegházba, és a beruházás a tervek szerint 6 év múlva támogatás nélkül is megtérülhet.

Gondos ápolást igényelnek

A tudományos eredmények és a külföldi gyakorlatok folyamatos követése ülteti el az ötleteket a Molnár István fejében. Ugyanis a kezdetektől szoros kapcsolatot ápol alma materével, a gödöllői agráregyetemmel, amelynek a dombóvári üzem a tangazdasága is. Továbbá fáradhatatlanul járja a világot, mindenhol felcsípve azt, ami a látottakból idehaza is megvalósítható. Németországban fogant meg benne az a gondolat, hogy

összeköti a kellemeset a hasznossal: szeretett orchideáit saját maga fogja előállítani, méghozzá a legköltséghatékonyabb módon.

A virágok egyetlen őssejtként egy Petri-csészében kezdik az életüket, egy steril, több tízhektáros hektáros üzemben, Németországban. Majd Hollandiába kerülnek, ahol előnevelik őket. Ezt követően kerülnek ki a termelőkhöz szerte Európában. A technológiai elemeket a hollandok dolgozták ki. Az ő szaktanácsadóik mondják meg, hogy mely fajok, fajták, milyen fejlődési stádiumban milyen környezeti viszonyokat és mennyi tápanyagot igényelnek. Egy üvegház egyetlen faj igényeit képes kiszolgálni, de ez számtalan változatban és színkombinációban jelen lehet.

Az egyik színkombináció: Polka Dots

"A tanulási fázison túl vagyunk. Úgy látom, egy üvegházban egy év alatt nagyjából ötször lehet az orchideát rotálni. Van kereslet a virágokra a szomszédos országokban is, ezért bővítjük a termesztő felületet. Van egy nagy előnyünk a hollandokkal szemben: ott egy négyzetméternyi növény előállítása 130 köbméter földgázt emészt fel egy évben, mi viszont a biogázüzem hulladékhőjét használjuk. Egész biztosan versenyképesek leszünk az európai piacon" - bizakodik Molnár István, aki nem véletlenül nyerte el tavaly előtt az Év agrárembere címet is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?