Szénát vennék búza áron! - Tovább drágult a takarmány Németországban

agrarszektor.hu
A hónapokon át tartó csapadékmentes időjárás miatt szűkösek a tömegtakarmány-készletek Németországban. Így a széna, de még a szalma ára is tovább emelkedett, és új rekordot ért el szeptemberben. Szalma az egész országban nem kapható 25 ezer forintnál olcsóbban, a széna minimális ára pedig 45 ezer forint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Széna, szalma, silókukorica és szilázsok - mind-mind keresett termékek lettek a német piacon. A hónapokig tartó aszály megette a hatását: minden korábbinál magasabbra kúsztak a tömegtakarmányárak. A csekély kínálatot a magas szállítási költségek is tetézik. A németek nem szoktak hozzá, hogy nyáron kisüljön a legelő és a kaszáló, így fűfélékből is szűkében vannak. Augusztus közepe óta nem hogy nem javult, hanem romlott a helyzet. Az ország északi területein a szeptember közepi, utolsó kaszálás is elmaradt. A széna ára az általános takarmányhiány miatt a szalmánál jóval nagyobb mértékben drágult. Egy tonna szénáért 147 eurót is megadnak, ami 47.500 forintnak felel meg. A drágulás mértéke egyetlen hónap alatt 15 euró volt.

Szénabálák

Az átlagosan 47 ezer forintos szénaár 40 százalékkal magasabb költségszintet jelent a tavalyinál, és 10 százalékkal haladja meg a két évvel ezelőtti, májusban mért rekordot. Az ország különböző régióiban az eltérő időjárás és állatsűrűség okán más-más árszintek alakultak ki. Továbbra is észak-nyugaton a legdrágább a széna, de a hiány keleten és délen is felfelé húzta az árakat.

Alsó-Szászországban például 170 eurót, azaz 55 ezer forintot ér egy tonna széna,

de hasonlóan magas árak tapasztalhatók Türingiában, Hessen vagy Schleswig-Holstein tartományban is. A skála másik végén Vesztfália és Mecklenburg, illetve Szászország áll. Bajorországban is csak 145 eurót, mintegy 47 ezer forintot ér egy tonna széna.

A szalma tonnánkénti ára augusztusban átlagosan 97,7 euró volt, ami szeptemberre 101 euróra, azaz bő 32 ezer forintra kúszott fel. A legolcsóbban Szászországban lehet beszerezni a szalmát, 78 euróért (25 ezer forintért) tonnáját, míg a legdrágabban Schleswig-Holstein tartományban lehet megvásárolni: 142 euróért (46 ezer forintért), Bajorországban pedig kerek 100 eurót, bő 32 ezer forintot kell leszurkolni a gabonaszárért.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02