Búzából nekünk is sikerül a 9 tonna

agrarszektor.hu
Főként a termésbiztonság javítása, a fajtaválasztás, a modernizáció, illetve az önkéntes gazdálkodói együttműködés terén kell előrelépni ahhoz, hogy javítani tudjuk a hazai búzatermesztés versenyképességét - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az IV. Vas megyei búzatermelési versenyen. A nyertes gazdák malmi és takarmánybúza kategóriában is átlépték a 9 tonnás hektáronkénti hozamot.

A NAK elnöke méltatta a májusban üzembe állított, Európában egyedülálló országos jégkármérséklő rendszert, amely nagyban növeli a termésbiztonságot, azonban elismerte, hogy az öntözésfejlesztés tekintetében még nagy munka vár ránk. A jelenlegi, mintegy 80 ezer hektáros öntözött területet 20 éven belül legalább egymillió hektárra kell emelni. Ez azonban csak fenntartható módon, lehetőség szerint a felszíni vizek használatával történhet meg, tette hozzá. Ott, ahol felszíni víz nem áll rendelkezésre, felszín alatti vízzel kell megoldani az öntözést, ennek érdekében 2020 végéig meghosszabbítaná az illegális kutak bejelentésére vonatkozó moratóriumot. A NAK azon is dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen.


A NAK a fajtaválasztás terén is igyekszik a gazdálkodók segítségére lenni. A köztestület idén csatlakozott a posztregisztrációs fajtakísérletekhez. Kukorica esetében télen, őszi búzából jövő nyáron készül el az ajánlati fajtalista - mondta Győrffy Balázs. A modernizációt illetően a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás megjelenésével robbanásszerű technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi. A köztestület feladata az, hogy az innovatív technológiákat bemutassa és elérhetővé tegye a gazdálkodóknak. Győrffy Balázs mindezek mellett az önkéntes gazdálkodói együttműködés szükségességére is felhívta a figyelmet: "Fel kell ismerni, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája, az egyre erősödő versenyben másképp nem lehet helytállni."

Az NAK Vas megyei Szervezete idén negyedik alkalommal hirdetett termelési versenyt a megyei búzatermesztő gazdálkodóknak. Étkezési búza kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazdálkodó érte el a legnagyobb hozamot, hektáronként 9,85 tonna termést takarított be. Takarmánybúza kategóriában Lőrincz Lajos döbörhegyi gazda nyerte a termésversenyt, 9,02 tonna/hektáros termésátlaggal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?