Búzából idén a tavalyinál csak jobb termés lehet

agrarszektor.hu
A tavalyi év márciustól október végéig rendkívül száraz volt, különösen Európa észak-nyugati területein. A gabonafélék hozamai jóval az elvárható alatt alakultak. Mivel kicsi az esélye annak, hogy egy ilyen extrémnek mondható évjárat megismétlődik, nem meglepő, ha a tavalyinál jobb eredményeket várnak idén a francia elemzők. Egyetlen kalászos a kivétel, aki ezt vetett/vet, az már dörzsölheti is a markát.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A francia elemző cég, a Strategie Grains első becslései alapján az Európai Unió 2019. évi gabonatermése 311 millió tonna lehet, ami 11 százalékkal múlná felül az előző évit. Ebből a búza mennyisége 147 millió tonnát tehet ki aratáskor, ami 16 százalékkal lépné át a 2018. évi eredményt, egyúttal 2015 óta a legnagyobb termést hozná, amikor is 152 millió tonna mag került a raktárakba. A növekedés egyik oka mindenképpen a 9 százalékos területbővülésnek köszönhető, de a hektáronkénti hozamok terén is többet várnak az elemzők a tavalyinál.

Remélve, hogy az időjárás normalizálódik, az árpahozamokat is többre becsülik az elemzők a múlt évinél. Európa-szerte 61,5 tonna termésre számítanak, ami 10 százalékos pluszt jelent 2018-hoz képest. A kukorica várható mennyiségét  62,9 millió tonnára teszik - ez csak 4 százalékos többletet jelentene tavalyhoz képest. Rozsból 8,2 millió tonnára van kilátás, ami viszont nagy ugrás lenne: 29 százalékkal lépné túl a 2018. évi termésmennyiséget. A durumbúza ellenben egyedüli gabonaféleként kevesebb termést adhat idén: 5 százalékos terméscsökkenéssel 8,1 millió tonnára számítanak az elemzők.

Durum

Az idei gyenge hozamok miatt az EU búzaexportja a futó gazdasági évben 19 millióra tonnára eshet - ez másfél millió tonnás mínusz az előző évhez képest. A kisebb mennyiség ugyanis magas árakat hozott egész Európában, így az öreg kontinens terménye elvesztítette versenyképességét a Fekete-tengeri áruval szemben. Novemberben csökkent az orosz búza exportnyomása a piacon, így jelenleg jobbak e gabona értékesítési feltételei, mint néhány hónappal ezelőtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?