Fogyóban az orosz búza a Fekete-tengeri kikötőben

agrarszektor.hu
Ütemes tempóban haladt eddig az orosz búza hajókra rakodása, amit a vasúti szállítmányozás anyagi támogatása is segített. Mostanra azonban már a szibériai gabonára került a sor, ami a kormányzati dotáció ellenére is lassan és drágábban érkezik el a Fekete-tenger partjára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt héten tovább folytatódott az orosz búza árának emelkedése, tonnánként újabb 2-3 dollárral nőtt a malmi búza exportára a Fekete-tengeri kikötőkben, és ezzel négyéves csúcsot döntött - adta hírül az UkrAgroConsult. A jelenség hátterében az áll, hogy Oroszországban csökken a búzakínálat a kikötőkhöz közeli raktárakban, így azt egyre távolabbi vidékekről, hosszú vasúti szállítást követően kell a tengerpartra eljuttatni. Már a Volga mellől, sőt Szibériából is megindultak a szállítmányok. A hosszú utazás természetesen megdrágítja a gabonatételeket, noha a kormányzat támogatásokkal segíti a gabona-transzportot. Ezzel együtt is lassabban és drágábban kerül fel a szibériai búza a hajókra, mint a tenger melletti Krasznodarból.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az árakra az is hatással lehetett, hogy a piacon időnként eluralkodik az attól való félelem, hogy Ukrajna idén kevesebbet tud exportálni, Moszkva pedig exportkorlátozásokkal foghatja vissza a búza kiáramlását az országból. Mindezek ellenére az orosz búza még mindig keresett árucikk a régióban. A nemzetközi piacon azonban rohamosan veszít vonzerejéből, így a szezon második felére fordulhat a kocka. Ezt a világ kettes számú búzaexportőre, az USA várja különösen. Amerika eddig nem tudott versenyképes árat mondani az egyiptomi tendereken, ami februártól nagy valószínűséggel megváltozik. Európa normál évjáratokban a világ harmadik legnagyobb búzaexportőrének számít, de a tavalyi aszály visszavetette a termést, így Kanada elhódítja tőle a dobogó utolsó fokát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?