Óriásit drágultak a műtrágyák, a gépek és a növényvédő szerek

agrarszektor.hu
Elképesztő mértékű inputanyag-drágulást figyelt meg a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a magyar agráriumban. A 3,5 százalékos infláció triplájának, sőt egyes esetekben tízszeresének felel meg a regisztrált áremelkedés. A nitrogénműtrágyák terén a legsúlyosabb a helyzet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén júniusban a gyomirtó szerek értékesítési ára 1-18 százalékkal (a Reglon Air kivételével, amelyik nagyot esett), a rovarölőké 5-11 százalékkal, míg a gombaölőké 7-11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A NAIK AKI által megfigyelt készítmények között a legnagyobb árugrást a Wing-P és  a Lumax produkálta, 17 és 16 százalékkal. A Cherokee 11 százalékos áremelkedésen ment át, míg a többi megfigyelt készítményre az 5 százalékos áremelkedés volt a jellemző.

Sokkal rosszabb a helyzet a műtrágyák piacán: a mészammon-salétrom és az ammónium-nitrát ára egy év alatt 31, illetve 35 százalékkal nőtt. A kálium-klorid 11 százalékkal drágább most, a MAP és az NPK viszont csak 2-3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Nem csoda, ha a múlt év júniusához képest 12 százalékkal kevesebb fogyott a vizsgált műtrágyafélékből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új gépekre is rengeteget költöttek a gazdák, noha a statisztikai jelentésből nem derül ki, hogy mekkora árnövekedés mellett. Egy biztos: a traktorok iránt töretlennek tűnik a kereslet. A tavalyi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. negyedévben is 11 százalékkal bővült a traktorok értékesítése. Új gépekre összességében 17 százalékkal, míg alkatrészekre 28 százalékkal adtak ki több pénzt a termelők, mint a tavalyi első negyedévben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03