Jó idő jár a repcére és a napraforgóra

agrarszektor.hu
Az őszi káposztarepce vetésére jó hatással volt az elmúlt napok csapadékos időjárása, a napraforgó betakarítását viszont megnehezítette kissé. Az előrejelzések szerint a következő napok során optimális körülmények várhatóak a szántóföldi munkálatokhoz. A NAK/MTI közleményét szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztályának elnöke, Petőházi Tamás ma elmondta, hogy országszerte zajlik a repce vetése. A tavalyi évvel ellentétben az idei csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok korai fejlődésére. Tavaly ugyanis gyakorlatilag a porba vetették a repcét a gazdák, ami emiatt gyengén fejlődött, vagy ki sem kelt, tavasszal pedig sok helyen tárcsázni kellett az állományokat. Ettől idén nem kell tartani, mondta Petőházi Tamás, aki elmondta, hogy a mintegy 560 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítását viszont némileg akadályozták az esők, de a jelenlegi szárazabb idő kedvező feltételeket teremt majd a munkálatokhoz.


Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke elmondta, hogy a megyét az elmúlt napokban átlagosan 22 milliméter eső érte, amely ugyan okozhat egy-két napos kiesést a szántóföldi munkálatokban, de az időjárási előrejelzés szerint a továbbiakban optimális körülmények várhatóak a betakarításhoz. A repce vetése Vas megyében már befejeződött, jelenleg a növényvédelmi intézkedések vannak soron.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke ismertette, hogy a kukoricánál a szélsőséges időjárás ellenére jók a terméskilátások, és mivel az augusztusi meleg felgyorsította az érést, már meg is kezdődött a korai fajták betakarítása. A kukorica termésátlagait a Hajdúságban 8-11 tonna között várják, de a bihari térségben az aszály miatt csak 3-6 tonnás terméssel számolnak a gazdák. Szólláth Tibor elmondta, hogy a száraz tavasz után megfelelően fejlődött a napraforgó is, a májusi csapadék pedig biztató volt, ugyanakkor a növényvédelmi feladatokat nem minden gazdának sikerült elvégeznie. A növényből a megyében a jobb termőadottsággal rendelkező helyeken 5-5,5 tonna is lehet a termés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?