Vírushordozók inváziója a vetéseken: az idő nekik dolgozik

agrarszektor.hu
Gyorsan halad az őszi vetés és a kukorica aratása. A természetes vízleadásnak köszönhetően egyre kevesebbet kell szárítani a kukoricát. A folyamatosan csökkenő kártevőaktivitás mellett azonban néhány károsító még a korábban tapasztalt kártételt folytatja, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ősz továbbra is a szebbik arcát mutatja, meleg és száraz nappalokkal és nem túl hűvös éjszakákkal. Eső szinte sehol sem hullott, de reggelre igen erős a harmatképződés, ami kedvez a még betakarításra váró gyümölcsfélék színeződésének, valamint a fák lombjának őszi pompába való öltözésének. Semmi sem akadályozta a szántóföldi munkák ütemes végzését.

Az őszi káposztarepcében a védekezéseknek köszönhetően alábbhagyott a repcebolha és a repcedarázs helyenként igen erőteljes károsítása, azonban folyamatosan erősödik a levéltetvek aktivitása, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A fertőzés nagysága országrészenként eltérő ugyan, de szinte minden repcetáblára jellemző. A magasabb fertőzési index inkább a fejlettebb növényállományokra jellemző, és ahol a korábbi időszakban több eső esett. A levéltetűfertőzés miatt fokozott a veszélye a vírusbetegségek terjedésének, ami a tudományos vizsgálatok szerint termésveszteséggel jár.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

 

A vetési bagolylepke lárvája országos szinten is komoly gondokat okozott már korábban is, de azóta újabb fertőzések is megfigyelhetőek. A mocskospajor okozta károk nemcsak a repcére, hanem más vetésekre is jellemzőek, beleértve a zöldítés céljára elvetett területeket is. A talajmunkák által csak a lárvák egy része pusztul el és szedik össze a szántóra gyülekező madarak, a maradék kártevő áttelel, és tavasszal ismét pusztítani fogja a fertőzött táblák vetését.

A kukorica aratását eddig kevésbé gátló csapadék miatt a fuzáriumos csőfertőzés alacsony szinten maradt, pedig az igen jelentős és hosszú ideig tartó kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke fertőzése mellett ennek minden esélye megvolt. Ha továbbra is kedvez az időjárás az aratásnak, a kár szintje nem fog nőni.

A szárazság továbbra sem segíti az őszi kalászos vetések egyenletesebb kelését. Sok még a kiegyenlítetlen őszi árpa és búza. A levéltetvek és kabócák ennek ellenére gyorsan megtalálták a vetéseket, és általánosan jellemző a levéltetűkolóniák folyamatos kialakulása. Napos időben könnyedén megfigyelhetőek a röpködő szárnyas levéltetvek és a fürgén mozgó kabócaimágók. Hosszú ősz esetén alaposan megnőtt a vírusfertőzés veszélye, ezért továbbra is figyelni kell, hogy hogyan alakul a kártevők jelenléte.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?