Közel az áttörés: a tudósok újabb előrelépést tettek a fenntartható növényvédelem felé

agrarszektor.hu
A MoA Technology nevet viselő start-up vállalkozás az evolócióbiológia meglátásait alkalmazva újfajta gyomirtó szerek létrehozását ígéri. Az angol vállalkozás szerint már áttörés küszöbén vannak az új típusú herbicidek kifejlesztéséhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Liam Dolan professzor, a MoA Technology társalapítója szerint a gyors szűrési eljárás, amelynek során a növényeket és hatóanyagokat is vizsgálják, nagyban felgyorsíthatja a gyomok ellen bevethető hatékony, de a környezetre csekély hatással levő szerek megalkotását, írta meg a Farmers Guardian.

Dolan professzor, aki az Oxfordi Egyetem Sherardian Professor of Botany címét is viseli, elmondta, hogy a legtöbb gyomirtószer manapság kevés módon hat a növényekre, és ez nagyban megnövelte az ellenük való rezisztencia kialakulásának esélyét.

Vagyis egy jóval szélesebb körben működő egységcsomagra van szükségünk, amely a különböző kémiai folyamatok mellett a különféle nem kémiai módszerek mellett is alkalmazható, hogy megvalósítsuk a fenntartható növényvédelmet

- mondta Liam Dolan.

Kép forrása: Getty Images

Dolan professzor elmondta, hogy sikerült kifejleszteniük egy technológiát, amelynek a segítségével gyorsan kiszűrhetik azokat a természetben előforduló és szintetikus molekulákat, amelyek a növényvédelmi kutatások során hasznosak lehetnek. A fejlett képalkotási- és feldolgozási technológiának köszönhetően ezek lehetséges hatékonyságát is vizsgálhatják, ezáltal rengeteg információt gyűjthetnek arról, hogy az adott molekulák hogyan pusztítják el a növényeket, ezt a tudást pedig felhasználhatják a kutatás-fejlesztés során.

A gyomirtók Szent Grálja egy olyan keverék lenne, ami több, különféle gyomirtó metódust kombinál, ezzel minimálisra csökkentve a rezisztancia kialakulásának esélyét. Egy ilyen “szupergyomirtóból" csak kis adagokra lenne szükség, vagyis a kijuttatása precíziós technológiákkal lenne lehetséges

 - mondta Dolan professzor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?