Lázadoznak a spanyol zöldségtermelők a kereskedők kapzsisága miatt

Lázadoznak a spanyol zöldségtermelők a kereskedők kapzsisága miatt

agrarszektor.hu
A fogyasztói árak tizede sem jut el a zöldségtermelőkhöz, ami oda vezet, hogy egyre több paprikát, paradicsomot, padlizsánt kell előállítaniuk ahhoz, hogy megélhessenek. A kibocsátás tehát nő, a fogyasztó mégsem érez ebből semmit. Az árak megragadtak azon a szinten, amit a láncok 2018-ban (amikor áruhiány volt a szárazság miatt) elfogadtattak a vásárlókkal. Ennek nagyon rossz hatása lesz a termelésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

E hét közepén Spanyolországban, az almeríai La Cañada település mellett tartottak demonstrációt a Független Spanyol Gazdálkodók Szövetségének tagjai, melynek keretében padlizsánt és paradicsomot semmisítettek meg. Joaquín Lopez, a szervezet elnöke szerint a Marokkóból származó import áru és a kereskedelem arcátlansága miatt e két termék értéke folyamatosan csökken az európai piacokon.

"Túltermelésről beszélünk, miközben a fogyasztás a magas fogyasztói árak miatt csökken. A termelési költségek folyamatosan emelkednek, és a drágulás érzékelhető minden láncszemnél, de az mégsem érthető, hogy lesz a polcokon 5 euró annak a paprikának az ára, amiért a termelő 30 centet kap" - folytatta Lopez.

Az alacsony árak miatt a termelő a termelékenység fokozásával, a mennyiség növelésével igyekszik kompenzálni a költségek növekedését. Azonban a magas fogyasztói árak miatt a vásárolt mennyiségek csökkennek.

Az európai fogyasztó vesz két darab paprikát annyi pénzért, amennyibe egész rekesz kerülhetne. A vásárolt mennyiségek növekedése nélkül nem lehet nagy mennyiségű árut levezetni" - tette hozzá. A helyzetet nehezíti, hogy az európai kereskedők egy része Marokkóból vásárol zöldséget, majd azt átcímkézés után spanyol termékként dobja piacra - mondta az elnök.

A szövetséghez már több ezer gazdálkodó csatlakozott és folyamatosan nő a számuk. A napokban csatlakozott hozzájuk a Campoejido TÉSZ közel 300 paprikatermelője is. Akcióikkal az egyenlőtlen erőviszonyokra és a tisztességtelen piaci magatartásokra kívánják felhívni a figyelmet. A szövetség 2019. év végén már szervezett demonstrációkat. A feszültséget jelzi, hogy néhol az esetleges atrocitásoktól tartva a rendőrséget is készültségbe helyezték. A legnagyobb tüntetésen több ezer termelő vonult Almería utcáin, elégedetlenségét fejezve ki az alacsony árak és a szakmai szervezetek erőtlensége kapcsán. A megmozdulások várhatóan folytatódnak az idei évben is.

Forrás: Fruitveb, Hunyadi István szakmai igazgató

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03