Jól kitoltak a saját gazdáikkal a francia tüntetők

agrarszektor.hu
Megakadt a búzaexport és bent ragadt a szója a kikötőkben az országban zajló sztrájkok miatt. Hat takarmánygyártó időszakosan felfüggesztette a termelését. A kiesést azóta feszített túlórázással jobbára ledolgozták. Dráguló termékek jelzik, hogy a gazdaság megérezte a sztrájkhullámot. Az ország árelőnye fokozatosan apad a nemzetközi gabonapiacon.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Még mindig sem sikerült megállapodnia a francia kormánynak és a szakszervezeteknek a tervezett nyugdíjreformmal kapcsolatban. A kormány tervei miatt már több mint 30 napja tüntetnek országszerte, akadozik a szállítmányozás és a tömegközlekedés. Újabban a kikötőkben is sztrájkolnak, a vasútforgalmat pedig már hetek óta sakkban tartja a tüntetéshullám.

Az utca embere sokáig megadóan tűrte a káoszt - egyrészt hozzá vannak szokva a vehemes megmozdulásokhoz Franciaországban, másrészt a célokkal is sokan szimpatizáltak -, de ami sok, az sok. Most már komolyan veszélyezteti az ország gazdaságát a sorozatos munkabeszüntetés. A gabonaárak ilyentájt egyébként is lassú erősödésen szoktak átmenni - ahogy a tárolási költségek rájuk rakódnak, illetve a felhasználók készletei kifogyanak a tél vége felé -, ám a mostani bakugrások nem tartoznak a szokásos ármozgás kategóriájába. Annak ellenére, hogy Franciaország dúskál a búzában, árpában, a legnagyobb árkilengéseket éppen ezek a gabonák produkálták az utóbbi hetekben, és a kukoricáé is szépen emelkedik felfelé - írja a német piacelemző, az AMI.

A legnagyobb bajban a takarmánygyártók voltak a múlt héten, amikor leállt a szója transzportja. Így már nem csak a hazai piacról volt nehéz beszerezniük az alapanyagot, már a kikötőkből sem fértek hozzá ehhez a fontos takarmányösszetevőhöz. Kénytelenek voltak újratervezni az adagok összetétetelét, csökkenteni vagy teljesen másra cserélni a bennük szereplő szóját. Az áraik egyelőre változatlanok a gazdák felé, pedig hat takarmánygyártónak időszakosan teljesen le kellett állítania a termelést a kikötőkben zajló sztrájkok miatt. Azóta extra műszakokkal és hétvégi munkával sikerült csaknem teljesen ledolgozniuk a termelési lemaradást.

Idegesek a gabonaexportőrök is: a nemzetközi piacon lassan minden versenyelőnyüket elolvasztják az erősödő belföldi árak és az akadozó vasúti szállítás. A malmok viszont nyugodtan háradőlhetnek: jellemzően saját járműflottával oldják meg az alapanyagellátásukat.

Címlapfotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?