Az eddigieknél négyszer forróbb nyarak jönnek: kegyetlen hőségre készülhetünk

agrarszektor.hu
2100-ig valószínűleg megnégyszereződik majd az extrém forró napok száma a világon, még akkor is, ha csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ráadásul városi hőszigetek is egyre gyakrabban alakulnak majd ki, emiatt néhány év múlva a városok melegebbek lesznek, mint a környező vidék.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói az északi félteke hőmérsékleti adatait elemezték az 1960-as évektől kezdve, és kiderült, hogy az extrém forró 24 órás periódusok gyakorisága és intenzitása is egyértelműen növekvő tendenciát mutatott - írja a 24.hu. Azok a napok számítanak ebbe a kategóriába, amelyeknek legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete a felső 10 százalékban szerepelt az 1960-2012 közötti periódusban.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ezután az egyes régiókra jellemző adatok felhasználásával modellezték a szélsőségesen forró napok jövőbeli lehetséges számát. Még ha az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik is annyira, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok marad, az extrém forró napok száma valószínűleg megnégyszereződik 2100-ig

A növekedés valószínűleg folytatódik és fel is gyorsul a jövőben. A kutatócsoport megerősítette, hogy egyértelmű kapcsolat áll fenn az emberi tevékenységből származó kibocsátás és az extrémforró 24 órás periódusok növekedése között. Elismerték az úgynevezett városi hőszigetek hatását is, ami akkor jelentkezik, amikor a hűs parkok és vizek helyét átveszi a hőtároló beton és aszfalt, így a városok melegebbek lesznek, mint a környező vidék. Az ENSZ előrejelzése szerint a század közepére az emberek kétharmada városokban fog lakni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?