Nagyon okos: mobilalkalmazás segíti az öntözés hatékonyságát

Nagyon okos: mobilalkalmazás segíti az öntözés hatékonyságát

agrarszektor.hu
Új mobilos alkalmazást és öntözésirányító rendszert fejlesztenek a gazdáknak, hogy javítsanak a vízfelhasználás hatékonyságán. A Texas A&M AgriLife nevű mezőgazdasági program szakemberei egy olcsó, könnyen használható mobilalkamazást és egy hozzá tartozó öntözésirányító rendszert fejlesztenek a gazdáknak, hogy javítsák a vízfelhasználuk hatékonyságot, ezáltal folytathassák a gyapottermelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alkalmazás adatokat fog gyűjteni a növényekről az öntözőrendszereken elhelyezett szenzorokból, valamint fel fogja használni az online források időjárási adatait, és ezekből fogja összeállítani a való idejű öntözési tervek és ezek lehetséges gazdasági kimeneteleinek több lehetséges kombinációját, írta meg a Future Farming. Ezek az információk a gyapot vegetációs időszakának múltbéli és a közeljövőt illető, becsült időjárási adataival, valamint a gazdasági modellekkel együtt segítenek majd a gazdáknak megbecsülni a várható hozamot, a szükséges öntözési szinteket és a különféle öntözési stratégiák által elérhető nettó bevételt.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Amennyire mi tudjuk, egyetlen jelenleg létező applikáció sem használja a rövidtávú időjárási előrejelzéseket a valós idejű öntözési tervek készítéséhez, csak a miénk

 - mondta Srinivasulu Ale, a Texas A&M AgriLife kutatási részlegének hidrológus-térinformatikusa, a projekt vezetője.

Az applikációt Texas Rolling Plains nevű régiójában fejlesztik, amely az állam gyapottermelésének mintegy 13%-át adja. Azonban az ismétlődő szárazságok és a csökkenő talajvízszintek miatt a gyapottermesztés a térségben kihívásokat küzd. Az előrejelzések szerint a jövőben a melegebb és szárazabb éghajlati viszonyok miatt nagyobb talajvíz-mennyiségre lesz szükség ahhoz, hogy ne szűnjön meg a gyapottermelés a térségben. Ahhoz viszont, hogy ez fenntartható legyen, a termesztőknek át kell állniuk a hatékonyabb vízhasználatú öntözési módszerekre.


Amint az első terepi tesztek eredményei hitelesítésre kerülnek, a rendszerre további tesztek várnak. Ezeket már kiválasztott termelők fogják elvégezni, akik különféle növényi, talajbéli, öntözési kapacitási és időjárási körülmények között fogják kipróbálni az alkalmazást. A tervek szerint azt applikáció fejlesztése az év végére fejeződne be, és 2021 nyarán tesztelnék a működését a földeken, kereskedelmi forgalomba pedig 2021 őszén kerülne. A tudósok reményei szerint a kész rendszert már más növények öntözésére is lehetne használni Texasban, de az egész világon bárhol másutt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02