Válságban a magyar dísznövényágazat: az egész szezont lenullázhatja a koronavírus

Válságban a magyar dísznövényágazat: az egész szezont lenullázhatja a koronavírus

agrarszektor.hu
Komoly érvágást okoz a teljes hazai dísznövényágazatnak a koronavírus-járvány, a mérsékelt kereslet hatására ugyanis az éves árbevétel 60-70 százalékától esnek el a termelők és a kereskedők. A válság számos vállalkozást a csőd közelébe sodorhat, hiszen ekkora kiesésnél, vis maior intézkedés nélkül szinte lehetetlen az újrakezdés. Éppen ezért a szakmai szervezet már elkészítette a válságmentő javaslatait, a károk enyhítését célzó intézkedésekről ma tárgyalnak az Agrárminisztérium illetékeseivel.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk a hazai dísznövényágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt - mondta a  Magyar Nemzetnek Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. Hozzátette, mivel a termesztésben és az értékesítésben a tavaszi időszak jelenti a főszezont, komoly érvágást okoz az ágazatnak a világjárvány. A szakember szerint a mostani válság számos vállalkozást a megszűnés veszélyével fenyeget. Mivel a legtöbbnek nincs tartaléka, ezért egy 60-70 százalékos kiesés a biztos csődöt jelenti, az újrakezdés - vis maior intézkedés nélkül - szinte kizárt.

A szövetség felmérése szerint az ágazat éves bevétele 465,2 milliárd forintot, ebből az árudák és virágboltok forgalma mintegy 280 milliárd forintot tesz ki. Az elnök szerint a nagyobb kertészeti árudákban és virágboltokban alig van forgalom, csupán a kisebb boltokban, illetve közvetlenül a termelőknél találkozni vásárlókkal. Holott ebben az időszakban a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy az otthonukban ragadt emberek értelmes kikapcsolódást találjanak. - A kertészkedés - akár a kiskertben, akár a balkonon - nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Épp ezért a szövetség hamarosan kampánnyal szeretné népszerűsíteni az otthoni kertészkedést.

A kiskereskedők és a termelők mellet a szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek is komoly bajban vannak. A megrendelt áruk már a raktárakban állnak, több száz millió forintos tételben. 

Ha a nagykereskedő nem tudja eladni a termékeket, abba minden valószínűség szerint belebukik a vállalkozása. Ha ez így lesz, akkor a következő évben vagy alapanyaghiány lép fel, vagy nagyon drága lesz a szaporítóanyag

- fogalmazott a szövetség elnöke. Majd megjegyezte: ha a hazai termesztés és kereskedelem padlóra kerül, akkor azonnal ellepi a piacot a külföldi áru, holott jelenleg a legtöbb egynyári és évelőnövény, valamint faiskolai áru hazai termelőktől, magyar munkaerő által kerül a piacra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani válság nem hazai jelenség, Hollandiában is hegyekben áll a rothadó virág a csarnokokban. A holland kormányzat azonban a magyar agrárkárenyhítési rendszerhez hasonlóan fenntart egy vis maior alapot, amelyből a termelők és a kereskedők is részesülhetnek. Itthon a virágpiac szereplőinek nincs ilyen védőhálójuk, ráadásul a hazai biztosítók nem is kötnek ilyen jellegű szerződéseket, így az ágazat kiszolgáltatott helyzetben van. 

Napok óta azon dolgozunk, hogy felmérjük az esetleges károkat és azok gazdasági hatásait, valamint kidolgozzuk azokat a javaslatokat, amelyek enyhíthetik az ágazatban működő vállalkozások veszteségeit

- fogalmazott ­Orlóci László.

EZ IS ÉRDEKELHET

Első lépésként a piaci szereplők összefogásának köszönhetően azokat a virágokat, amelyeket nem tudnak értékesíteni, elkezdték szétosztani az áldozatos munkát végző egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók között. A kommunikáció az ágazati szereplők között és a döntéshozókkal is folyamatos. Vasárnap válságtanácskozást tartott a szervezet, a szövetség elnöke tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével egyeztetett, ma (03.26.) pedig a szövetség az Agrárminisztérium elé terjeszti az ágazat helyzetét összegző és a szervezet javaslatait tartalmazó dokumentumot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?