Makro adatok a gazda szemével: Meglepetés csak első látásra - Növényi termékek külkereskedelme

Makro adatok a gazda szemével: Meglepetés csak első látásra - Növényi termékek külkereskedelme

Takarék Agrár24
Befutottak augusztus elején a KSH-tól a legfrissebb (májusi) külkereskedelmi adatok. A pandémiás időszak fényében első olvasatra meghökkentő is lehet, amit látunk, ám a növénytermesztés sajátosságait, az ágazat által termelt termékek felhasználását mindenképp figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy ezt a növekményt kontextusba helyezve is megértsük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növényi termékek kategóriában, mennyiségi alapon jelentősen, 44,9 %-kal (év/év) nőtt az exportunk értéke 2019. májusához viszonyítva. A 2015 és 2019 közti évek első öt havi átlagteljesítményéhez képest is 25 %-os a többlet teljesítmény, miközben az import számottevően nem változott. Hasonló export teljesítményt 2017-ben tudtunk utoljára produkálni.

A növényi termékek kategóriáján belül a legnagyobb súllyal a gabonafélék szerepelnek. Ezek kiviteli mennyiségét elsősorban az év elején rendelkezésre álló készletek, illetve a belföldi felhasználás befolyásolhatja. 2020. elejére vonatkozó végleges statisztikai adatunk még nincs, így saját becslésünk szerint a tavalyi terméseredmények fényében a nyitókészlet mintegy 5-7 %-kal lehetett kisebb.

Tehát valaminek történnie kellett a hazai felhasználásban. Kérdés, hogy mi volt a 2017-es évhez hasonló jellemző esemény 2020-ban. Röviden a válasz: madárinfluenza járvány, aminek következtében jelentős mennyiségben csökkent az állatlétszám, s ezáltal a gyártandó takarmány mennyisége is. S vajon az az alapanyag kereskedő/termelő, aki takarmány alapanyagként szállította a búzát/kukoricát, s most nem jelentkezett kereslet a terméke iránt, nem választotta inkább azt, hogy rendkívül magas EUR/HUF árfolyam mellett exportálta a terményeit? Persze nem magyarázható az export növekmény oka kizárólag a járvánnyal, ám a KSH éves élőállat értékesítési adatai szerint azon években, amelyekben több állat kerül vágásra, ott a kivitel értéke alacsonyabb.

Jelentős változásokat látunk idén a gabonapiac mellett a zöldség külkereskedelemben is, mert az árváltozások mindkét irányba megmozgatták a növényi termékek határon átnyúló forgalmát az alábbi ábra szerint is.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az ábra tanulsága, hogy az elmúlt öt évben soha nem volt még ekkora differencia a zöldségfélék behozatali- és kiviteli ára között. Tehát 2020 első öt hónapjában feltételezhetjük, hogy külkereskedelmi termékszerkezetünk is változott.

Mélyebbre fúrva a friss adatokban látható, hogy az export növekedést két termék, a paradicsom és uborka kiviteli mennyisége okozta, importunkat pedig alapvetően a burgonya befolyásolta, utóbbi jelentősen. A burgonya import mennyiség 2019 azonos hónapjához viszonyítva több, mint 500 (!) %-os növekedés mutat, fizikailag is súlyos ezer-tízezer tonnákról beszélhetünk.

A teljes zöldség importunk csökkenő átlagárait tehát a közel dömpingszerűen beérkező burgonya okozhatta, aminek euróban mért átlagára gyakorlatilag 2015-ös színvonalra esett vissza. Az exporton belül viszont a paradicsom és uborka termesztők örülhettek leginkább, mert mind a mennyiségek, mind pedig az áraik nőttek.

Az öröm csak átmeneti lehet, mert a szezonálisan megszokott szinthez képest az eurós árak nem tudnak tartósan elszakadni. Lényeg a lényeg, a burgonya egy jól, sokáig tárolható zöldségféle, amiből feltehetően a kereskedők nagyobb mennyiségben raktároztak be, tekintettel a március havi "pánikvásárlásos" időszakra.

A teljes növényi termék kivitelünk hiába mutat közel 50%-os növekedést mennyiségben, devizában mért értéke összességében sajnos nem tudott nőni, mert a gabonafélék a súlyuknál fogva kioltották a zöldség export pozitív mennyiségi és árazási hatását.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?