Átalakulóban a globális szilvapiac? Mutatjuk a részleteket!

Átalakulóban a globális szilvapiac? Mutatjuk a részleteket!

agrarszektor.hu
Változó a szilvatermesztés és a -piac helyzete a világ legjelentősebb, termesztéssel foglalkozó országaiban. Vannak helyek, ahol termés- és területcsökkenéssel küzdenek, máshol viszont épp a jó minőség a jellemző. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkészítette a globális szilvapiaci körképet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Változó képet mutat a szilvatermesztés és a -piac globális helyzete a világ legjelentősebb, termesztéssel foglalkozó országaiban. Vannak olyan helyek, ahol termés- és területcsökkenéssel küzdenek az ágazat szereplői, máshol a jó minőség a jellemző, olvasható a NAK oldalán.

Hollandia: csökkenő területek, jó árképzés

A szilva termőterülete némileg csökkent az elmúlt években, ennek is köszönhető részben, hogy az árak realizálódtak ebben a szezonban. A Reine Victoria ára körülbelül 2 €/kg körül mozgott az augusztus 20-ai héten. Az előző évekre jellemző volt, hogy kialakul egy túltermelési időszak, de ez az idei évben szerencsére elmaradt, sőt: még némi regionális hiány is tapasztalható. Bár a holland szilvát főként belföldön értékesítik, a spanyol csonthéjas gyümölcsök készletcsökkenése is egy kiemelkedési lehetőség a holland, helyi szilvának. Az Opal fajta szezonja már véget is ért, a Jubileum fajta is nagyjából a végéhez közeleg. Most a Reine Victoriára és a Lazoet koncepció alá tartozó fajtákra váltanak, így várhatóan szeptember végéig ezekkel zárják majd a szezont.

Belgium: tavaszi fagykárok, csökkent mennyiség

A belga szilva iránti kereslet évről évre folyamatosan növekszik: mennyiségre jelenleg a tavalyi évvel azonos eredményeket mutat. Tavasszal a fagy károsította az ültetvényeket, így összességében kevesebb termést tudnak betakarítani a vártnál. A belga szilva várhatóan 5-6 hétig lesz forgalomban. A gyümölcs minősége jó. Az augusztus közepe tájékán jött hirtelen kánikula sajnos okozott egy kis napégést, de a visszajelzések alapján csak a lombkorona csúcsán lévő terméseket károsította.

Németország: a szezon kivételesen korán kezdődött

Jelenleg a hazai szilva uralja a német kereskedelmet, különösen a Top sorozat fajtái, illetve a Hanita és Cacaks Schöne fajták. Spanyolország és Olaszország nagyobb tételeket exportál, míg a kelet-európai szilva aránya csökkenni látszik, kivéve a bosnyák Stanley fajtát. Az árak 1-2 €/kg között mozognak.

Az idei évben rendkívül korán kezdődött a német szilvaidény. A szüret már javában zajlik Baden-Württemberg és Rajna-Pfalz tartományok fő termőterületein. A tavaszi fagyok miatt itt is valamivel kisebb termésre számítanak; a jelenlegi becslés azonban még mindig pozitív a közép-badeni és a pfalzi szövetkezetek szerint.

A dél-német termelőszövetkezetek is új fajtákba fektetnek be. A Franzi fajtát először szüretelték, hároméves tesztelési szakasz után került be idén a kereskedelmi forgalomba. A német kereskedők szerint (Obstgroßmarkt Mittelbaden - OGM) a fajtát a német kiskereskedelem kínálja majd. A VOG Ingelheim nagykereskedelmi vállalat nemrégiben bejelentette azt is, hogy a nemesítőkkel együttműködve tervezik további új fajták bevezetését.

A német piacon mindenesetre továbbra is kiemelkedik a Zwetschge fajta, azaz a magyar szilva, amely egy különleges szilvafajta, ráadásul alkalmas ipari feldolgozásra is: főleg a sütőipar hasznosítja. Amíg elérhető ez a fajta, helyenként az értékesítés akár 90%-át is kiteszi, minden kereskedő polcán elérhető.

Franciaország: korai kezdés, kiváló minőség

Különleges volt az év, ugyanis a szilvafajták érése korábban kezdődött a vártnál, ez azt is eredményezi, hogy az ellátás hamarosan véget ér. Az idei termés körülbelül harmadával kevesebb, mint a tavalyi; ugyanakkor a betakarított termések jellemzően jobb minőséget és magasabb cukortartalmat mutattak. A kereslet is alacsonyabb volt, de az árak kedvezően alakultak a szezonban.

Norvégia: havazás tette tönkre a 2020-as termést

A 2019-es rekordév volt a norvég szilva számára, de a helyzet ebben a szezonban nagyon más. A havazás és a fagy miatt az ország termelői több mint 80%-os termés-csökkenéssel számolnak. A norvég termelőknek még soha nem volt ilyen rossz szezonja. A betakarítást 600-700 tonnára becsülik, szemben a tavalyi 1900 tonnával.

Olaszország: jó minőség, magasabb árak

Észak-Olaszországban jó szilvaárakról számolnak be, de a termelők a kieső mennyiségek okán - a termés csaknem 60%-a -, ennél magasabb árakra számítottak. Modenában, a Vignola nagykereskedelmi piacán a szilva minősége jó, az ára 0,80 - 3,00 €/kg között változik fajtától és a mérettől függően. Olaszországban a Regina a legnépszerűbb fajta, amelynek ára 2-3 €/kg között mozog. A Grossa di Felisio iránt szintén nagy a kereslet, az ára körülbelül 1,50 €/kg.

Spanyolország: piacvesztés, árcsökkenés

A szilva termelési volumene a spanyol Extremadura tájegységben, a legnagyobb termővidéken kb. 25%-kal csökkent az előző évhez képest. Bár a szezon első része az árak és a kereslet tekintetében is jó volt, sajnos Spanyolország az idei évben elvesztette a brazil piacát, így a későbbiekben a csökkenő mennyiség mellett is nagyot zuhantak az árak. Számos extremadurai vállalat komoly beruházásokat hajtott végre a Brazíliába irányuló export kapcsán, az elmúlt szezonban több mint 20 ezer tonnát szállítottak oda. Nagyon vonzó piacnak bizonyult az 50-es vagy annál nagyobb méretek és a 9 kg-os gyűjtőcsomagolás tekintetében.

Továbbra is folyik az export a harmadik országok piacaira, pl. Indiába, de Európa maradt a spanyol szilva fő úti célja. De a spanyol exportőrök a brazil és olasz piacra támaszkodtak főként, így a kilátások most aggasztóak. Ráadásul az Extremadura gyümölcságazata erősen függ idén a szilvától, mivel pl. az őszibarack és nektarin értékesítésük idén közel 100%-ban kiesett.

Törökország: növekszik a szilva termőterülete

A szilvát Törökországban elsősorban a Földközi-tenger partján és az Égei-tenger partvidékén termelik. A termőterület folyamatosan növekszik, továbbra is új ültetvényeket létesítenek és várható, hogy ez a tendencia folytatódik a következő években is. Ebben a szezonban kedvezett az időjárás a gyümölcsnek. Az országban termelt japánszilva fajták iránti igény ugyan növekszik Európában, de Törökország ezek többségét egyelőre az ázsiai országokba szállítja, például Indiába, Szingapúrba, Hong Kongba és Malajziába. Tekintettel a nagyobb keresletre az árak magasabbak. Elmondható, hogy a kereskedők/vásárlók hajlandóak átlag feletti árakat fizetni a japán szilvákért.

Dél-Afrika: aggasztó a kikötői helyzet

A vízellátással nem volt idén gond: enyhe volt a tél és később elegendő mennyiségű csapadék hullott Dél-Afrikában. A napsütéses órák száma azonban csökkent, a szeles, felhős idő pedig nem kedvezett a szilva beporzásának. A legkorábbi fajták már túl vannak a virágzási stádiumon, és a következő hetekben ez az állapot érési sorrend szerint folytatódik. Így egyelőre azt sem lehet tudni, milyen termésátlagokkal számolhatnak a helyiek. A szilva betakarítása itt novemberben kezdődik csak el.

A helyi szilvatermesztőket most különösen a Fokvárosi kikötő helyzete aggasztja, amely jelentős késéseket irányoz elő. Késnek a szállítások, kaotikus a villamos energia-ellátás és a csomagolóanyag ellátás, illetve később a csomagolás során is akadhatnak problémák.

Kína: a szilvaexport drasztikusan csökkent

A kínai piacon jelenleg a Shuanghua szilva a legnépszerűbb, az átlagos ára 0,49 €/kg körül mozog. A legexkluzívabb fajta azonban a Fengtang szilva, amelynek átlagára körülbelül 8,80 €/kg. A közelmúltban a Xiangcui szilva az, amely a legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több régióban termesztik. Ezt a fajtát többek között Délkelet-Ázsiába is exportálják.

Áprilisban az időjárási körülmények rosszak voltak és ez kihatott a minőségre. A koronavírus és a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az export volumene ebben az évben drasztikusan csökkent. Sőt, a nagykereskedelmi piacon az ár csaknem harmadával esett vissza. Kína szilva-exportszezonja júliustól októberig tart, így az Egyesült Államok és Törökország a régió fő versenytársai.

Észak-Amerika: Spanyolországgal versenyeznek a hazai piacon

Az Egyesült Államokban a szilva kínálata meglehetősen korlátozott. Kaliforniában bizonyos fajták esetében már virágzásánál jelentkeztek problémák. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a beporzás szakaszában hideg és esős idő volt. A visszajelzések alapján most nagyobb méretű és jó minőségű gyümölcsöket takarítanak be, de talán most mennyiség csökkenésnél a hőség komolyabb fejtörést okoz a termelőknek.

A helyi termékek értékesítésébe és árazásába a spanyol szilva komolyan beleszól, ugyanis az elvesztett brazil piacok helyett most az eddiginél is több szilva érkezett az Egyesület Államokba, Kanadába és Mexikóba. Talán most szerencsés is a helyzet, hogy nincs rekordtermés, így a kereslet az import mellett is jónak mondható és az árak is stabilak. A helyi termelők a belpiac ellátásán túl főként Délkelet-Ázsia piacaira szállítanak, de a spanyol jelenlét miatt ott is csak átlagosnak mondható a kereslet jelenleg.

Ausztrália: erőteljesen növekszik a kínai export

A Hort Innovation, azaz az ausztrál termelői tulajdonú kutatási és fejlesztési vállalat statisztikái szerint a 2019-es évben a szilva termése valamivel nagyobb volt, mint az előző években. A mennyiség 8%-kal 32 241 tonnára nőtt, és az értéke 4%-kal, 75,7 millió ausztrál dollárra (AUD) emelkedett. Az export jelentősen, 29%-kal 6839 tonnára nőtt, és az értéke is 25%-kal 25 millió AUD-ra emelkedett. A Kínába irányuló kivitel a piacra lépés óta erőteljes növekedést mutat: 2017-ben regisztrál 1 tonnáról 2019-ben már 2604 tonnára nőtt az export szilva mennyisége, ami Ausztrália nemzetközi kínálatának már jelentős részét, 38%-át jelenti.

Új-Zéland: elkötelezettek az új fajták termesztése iránt

A tervezettnél előbb ért véget a szilva szezon Új-Zélandon, így a termelők már a jövőre készülve egy jobb 2020-21-es kampányban reménykednek. Az export szempontjából a szilvaértékesítés lényegesen alacsonyabb volt, de a Summerfruit NZ termelői érdekképviseleti szervezet szerint összességében egy felfelé ívelő trend kezdetén állnak. Az elmúlt szezonban ugyanis az export valamivel több, mint 29 tonnára nőtt a 2018-19-es szezon végi 21 tonnáról. A termelők fő exportpiaca az Egyesült Államok.

Új-Zéland szilva termelői folyamatosan vizsgálják az új ötleteket: új fajták tesztelését és további kutatásokat szorgalmaznak például az antocianinban gazdag vörös szilva pozitív egészségügyi hatásairól. Jelenleg a Flavor Blast az egyik legfrissebb Új-Zélandon termesztett szilvafajta és egyelőre sikeresnek bizonyul. A Hawke's Bay régióban az egyik termelő például rekord hozamokat ér a most hároméves fáiról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03