Itt a hollandok receptje: különleges növekedésserkentőt fejlesztettek a növényeknek

Itt a hollandok receptje: különleges növekedésserkentőt fejlesztettek a növényeknek

agrarszektor.hu
Napjaink egyik leghangsúlyosabb témája a fenntarthatóság, az egyre növekvő igények miatt azonban a növények esetében is szükség van a környezetbarát és gyors megoldásokra, amire egy különleges módszert talált fel egy holland tervező. Megalkotta az úgynevezett "táncoló fényeket", melynek segítségével hatékonyabbá tudja tenni a növekedést és a peszticidek mennyiségét is jelentősen képes csökkenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fenntarthatóság már a mindennapjaink részévé vált, nem meglepő, hogy egyre több kreatív módszerrel próbálják meg zöldebbé tenni a bolygót - írja az euronews. Daan Roosegaarde városi környezetben egyesítette a művészetet és a technológiát, az eredmény pedig rendkívül látványos és hatékony lett. A holland városban, Lelystadban mintegy 20 ezer négyzetméteres termőföld ragyog különböző színekben, ahol a kék, a vörös és az UV-fény keveréke egy hatalmas műalkotásként jelenik meg a szem előtt, ezáltal jönnek létre a "táncoló fények". Roosegaarde a nem mindennapi terve kipróbáláshoz egy zöldséget, méghozzá a póréhagymát választotta: a hatalmas mező napközben teljesen átlagos formát ölt, semmiféle szokatlanság sem fedezhető fel rajta, ám este már az egész terület különböző színekben pompázik.

Ennek a technológiának a segítségével növelni tudják a növények fejlődését, sőt, akár a peszticidek iránti igényt is csökkenthetik mintegy 50 százalékkal - árulta el Roosegaarde. Ez pedig azért is lényeges, mert a fenntartható fejlődés érdekében a hollandok igyekeznek csökkenteni a növényvédőszerek használatát.

De hogyan is működik mindez? A válasz a meghosszabbított napfény óráiban rejlik. A növények számára elengedhetetlen a fény, a művész növény- és fotobiológusokkal együttműködve kitalálta, hogy egy bizonyos fényrecept elősegítheti a növények hatékonyabb növekedését azáltál, hogy meghosszabbítják azoknak az óráknak a számát, mely során napfénynek vannak kitéve. A projektnek a "GROW" nevet adták, Roosegaarde pedig egy filmet is készített, ami szintén ugyanezt a nevet kapta. A film bemutatja a különleges fényvilágot, és azt is, hogy mindez hogyan segít az embereknek és a növényeknek egyaránt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?