Kiderült a parlagfű-titok: sokan hibáznak irtáskor, súlyos ára lehet, ha nem figyelsz

Kiderült a parlagfű-titok: sokan hibáznak irtáskor, súlyos ára lehet, ha nem figyelsz

Kétségtelen, hogy az emberek egyik legnagyobb ellensége nem más, mint a parlagfű. A sokak által utálatosnak tartott gyomnövény szenvedést okozhat azoknak, akik allergiásak rá. Ettől függetlenül muszáj törődni vele, hiszen komoly büntetésre számíthat az, aki nem figyel oda a megfelelő irtásra, ugyanis a hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. Azt pedig már csak kevesen tudják, hogy bizony számos jótékony hatással is bír, hiszen a köhögéstől kezdve, a bőrkiütéseken át, egészen a korpásodás ellen is használható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár a parlagfű elleni védekezés hagyományos eszközökkel is elvégezhető, sőt, a legtöbben egyszerűen csak kitépik a helyéről, a leginkább kívánatos módszer mégis csak a biológiai védekezés lenne. Most annak jártunk utána egy szakértő segítségével, hogy mit tehetünk a parlagfű ellen, és milyen büntetésre számíthat az, aki nem tisztítja megfelelően az érintett területét. De kiderítettük azt is, hogy milyen sokoldalúan felhasználható növényről van szó, ugyanis nem is gondolnánk, de számos probléma ellenszere lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy bogár lehet az ellenszere

A parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, azonban a természetes ellenségei eddig nem bukkantak fel. A világon sok kutatás folyt már és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre. A Nébih közleménye szerint a tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a parlagfű elleni védekezésben. Ez a faj Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki. 

Hogyan védekezhetünk még?

Mivel a magon keresztül terjed, a parlagfű terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek a vetőmagtermelés megakadályozására kell irányulnia. Ha pedig a virágzás előtt megsemmisítjük a növényt, akkor ezzel is csökkenteni tudjuk a káros növény pollenjeinek számát és a terjedését egyaránt. Ha saját kertünkben próbáljuk meg eltávolítani a parlagfüvet, a legjobb megoldás, ha egyszerűen kézzel, tövestül tépjük ki. Ez azért jó módszer, mert a növénynek nagyon rövid és gyenge gyökérzete van. Az viszont fontos, hogy semmiképp se kezdjünk fűkaszával vagy bármilyen hasonló eszközzel nekikezdeni az irtásnak, mivel így csak jobban szétszórjuk a pollent. Azt is lényeges kiemelni, hogy mindenképpen vegyünk fel kesztyűt, mielőtt gyomlálni kezdenénk, mert bőrkiütéseket is okozhat! Ha allergiásak vagyunk rá, akkor neki se kezdjünk az irtásnak, bízzuk rá egy szakemberre!

EZ IS ÉRDEKELHET

Felejtsük el az allergiás panaszokat

Sajnos rengeteg embernél jelent komoly problémákat a parlagfű, és sokan nem is tudnak mit kezdeni a panaszaikkal. Ám jó hír, hogy van egy módszer, ami segíthet a tünetek leküzdésében: ez pedig nem más, mint a kecsketej. Andreica Szilvia, okleveles környezetvédelmi mérnöktanár és az ÁKT szakértője lapunknak elárulta, hogy természetesen akkor lesz hatásos, ha maga a kecske olyan területen legel, ahol van parlagfű, és el tudja fogyasztani azt. De akár télen is alkalmazhatjuk ezt a módszert abban az esetben, ha például a száraz széna között van parlagfű is. Ebben az esetben azonban fontos kiemelni, hogy ezzel nem minden szakértő ért egyet. Vannak, akik nem tartják hatékonynak a kecsketejet, az viszont biztos, hogy ártani nem árthatunk vele. Lényeges, hogy lehetőleg frissen, nyersen, lehűtve igyuk a tejet. Ezen kívül persze szedhetünk tablettákat és különféle orvosságokat, de jobb mindig a természetes gyógymódok mellett dönteni.

Az egyik leghasznosabb gyógynövény

Itt is érdemes kihangsúlyozni, hogy igen megosztó az, hogy a parlagfű gyógyító hatású-e vagy sem. Az általunk megkérdezett szakember szerint tény, hogy, nem jó ízű, keserű, de annál hatékonyabb és rengeteg pozitív hatással bír. Nem véletlen, hogy egykor az istenek eledelének számított. Nagy mennyiségben található benne B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású. Mindezeken kívül használhatjuk még korpásodás, köhögés, ideggyengeség, megfázás, láz és csalánkiütés ellen is. Sőt, még akár az állatgyógyászatban is rendkívül jól alkalmazható. Fogyaszthatjuk nyersen, teaként, rághatjuk a gyökerét és például horzsolt sebekre az egész növényből készített tea ideális gyógymód lehet. Egész nyáron ehető, de csak kisebb mennyiségben ajánlott mind nyersen, mind teaként - tudtuk meg Andreica Szilviától. Fogyasztás előtt pedig mindenképpen beszéljünk egy szakértővel, és csak utána együk, igyuk meg vagy használjuk a sebeinkre! 

EZ IS ÉRDEKELHET

Súlyos ára lehet, ha nem figyelünk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívta a figyelmet arra, hogy június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása. Ennek értelmében, ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30%-ot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet. Ezért fontos, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében a gazdák fokozottan figyeljék tábláikat, hiszen a rendeletmódosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű-fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt. A tavalyi év során 116 db növényvédelmi bírsághatározat született belterületen a parlagfű miatt. A Nébih rendelkezésére álló adatok alapján a kiszabott bírság összege belterület esetében 8 493 000 forint volt. Külterületen ellenben hússzor annyi, összesen 2502 db bírsághatározat született, a kiszabott bírság összege külterület esetében 127 530 158 forint volt. Azt azonban fontos kiemelni, hogy külterületi eljárás esetén a bírságot a Földhivatal által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya szabja ki, nem a Nébih.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?