Sokkoló tények láttak napvilágot: lenullázódhatnak idén a magyar kukoricatermelők

Sokkoló tények láttak napvilágot: lenullázódhatnak idén a magyar kukoricatermelők

agrarszektor.hu
Jelentős terméskieséssel kell számolniuk idén a magyar kukoricatermelőknek a kedvezőtlen időjárás miatt. Így hiába drágább most a termény mint egy éve, részben a kiesés miatt, részben pedig a jócskán megnövekvő inputanyag- és energiaköltségek miatt lenullázódhat a gazdák eredménye.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hiába aratták le a búzát összességében jó eredménnyel a gazdálkodók, másik fő növényünkre, a kukoricára vonatkozó kilátások nem túl biztatók - mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa. A kukoricatermelőknek várhatóan jelentős terméskieséssel kell számolniuk, részben emiatt, részben a jócskán megnövekvő inputanyag- és energiaköltségek miatt lenullázódhat az eredményük.

A MOSZ információi szerint az október elejétől a következő év október elejéig tartó új gázévre vonatkozó szerződésekben a terményszárítók üzemeltetői jóval magasabb gázvételezési, úgynevezett molekulaárakkal találkozhattak, mint a jelenlegiben. Nem ritka az előző szerződéses évihez képest a 150-200 százalékos áremelkedés sem.

Persze, még nem tudható, mekkora lesz a kukorica víztartalma, de annyi bizonyos, hogy a szárítással a 14 százalékos küszöbérték alá, 13 százalékra szokták levinni, 1 százalék víz elvonása pedig egy tonna terménynél hatezer forint költséggel jár. Ez azt jelenti, hogy az idén a tavalyinál sokkal többe kerül a kukorica szárítása

 - mondta Csősz Tibor. Szerinte gondot okozhat az is, hogy tavasszal az időjárás miatt eleve késve indult e növénynél a vegetációs időszak, ami előrevetíti, hogy akár két-három héttel is eltolódhat a betakarítás. Ha az időjárás továbbra sem alakul megfelelően, akkor a szárítóknak a növény víztartalma miatt magas kapacitáson és hosszabb ideig kell üzemelniük. A termésátlagok nem jelentenek majd vigaszt: a nyári hőstressz ezt a kultúrát sem kímélte, az ország több pontjáról azt jelentették, hogy 20-30 százalékos terméskieséssel számolnak.

A gázár emelkedése fontos tényező a műtrágyák drágulásában is. A nitrogénműtrágyák - típustól függően - megközelítették a tavalyi áraik dupláját. A foszforműtrágyák árai főként kitermelési és keresletnövekedési okokból növekedtek óriásit, a DAP (diammónium-foszfát) például kétszer annyiba kerül, mint egy éve. A MOSZ szakértői szerint a szervetlen trágyák árainak normalizálódásához akár egy évre is szükség lehet.

Ezért aztán hiába drágább most 40-60 százalékkal a kukorica, mint egy éve, a kedvezőtlen időjárás miatt várható terméskiesés, a termelési költségek meredek emelkedése, valamint a földbérleti díjak növekedése könnyedén lenullázhatja a gazdálkodás eredményét

- mondta Csősz Tibor.

A MOSZ tanácsosa szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gázon és a műtrágyán kívül számtalan önköltségtényező is befolyásolja a termelés eredményességét, amelyek az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az elmúlt években a költségek 20 százalékát tették ki. 

Minden agrártevékenységnél érzékeny pont a költségek növekedése, az óriásit dráguló villamos energia például az állattartó telepek számára okoz nagy gondot, de emelkednek a vetőmagköltségek, a gépárak - mintegy 30-40 százalékkal -, illetve a munkaerőköltségek is. Ezeknek a növekményeknek előbb-utóbb a boltokba kerülő élelmiszerek fogyasztói áraiban is éreztetniük kell a hatásukat

 - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?