2023. június 1. csütörtök Tünde

Biomassza-termelők, figyelem! Ez az új szabályozás mindenkit érint

agrarszektor.hu
Tájékoztatót adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához. Ennek értelmében a biomassza-termelőknek minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtania a hatósághoz, amelynek határideje az adott év szeptemberének végére esik.

Újabb adminisztrációs kötelezettség szakadt a biomassza-termelők nyakába. A Nébih ugyanis arra hívta fel ezen gazdálkodók figyelmét, hogy a tavaly kelt jogszabályi rendelkezés (34/2021. (X. 6.) AM rendelet a megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról) értelmében minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtaniuk a hatósághoz a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódóan. A terv elektronikus beküldésének határideje - a későbbi betakarítások kivételével - minden évben szeptember 30-a. A terv elkészítését és benyújtását támogató kitöltési segédlet hozzáférhető a hivatal honlapján.

A megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási tervet az érintett gazdálkodóknak a betakarítást követően, minden évben szeptember 30-ig kell elektronikus úton beküldeniük a Nébih felé. Abban az esetben, ha az adott növénykultúra betakarítására csak szeptember 30-át követően kerül sor, úgy a tápanyag-gazdálkodási terv benyújtása a betakarítást követő 30 napon belül esedékes.

A biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási tervet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján kell elkészíteniük. Ezt követően a megfelelő adattartalmú tápanyag-gazdálkodási tervet elektronikusan szükséges benyújtani a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, amely ügyfélkapus azonosítást követően érhető el. Az adatlap, valamint a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez használható kitöltési segédlet a hatóság honlapjáról tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?