Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel a gabonaexport korlátozása körül

Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel a gabonaexport korlátozása körül

agrarszektor.hu
A magyar kormány az elszálló gabonapiaci árakra való tekintettel, valamint a hazai élelmezés biztonságának garantálására exportkorlátozást vezetett be a hazai gabonákra. 2022. május 15-ig minden külföldre szánt gabonaszállítmányt be kell jelenteni, és ha a kormány úgy ítéli meg, hogy az adott termények kivitele veszélyeztetné a hazai élelmezésbiztonságot, elővételi vagy vételi joggal élhet a szállítmány tekintetében. A gabonakereskedők hiányolják az egyeztetést, és sok nyitott kérdésre várnak választ a gabonaexport bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban, az agrártárca pedig a hiányhelyzet elkerülésének fontosságát hangoztatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azzal, hogy Ukrajna nem tud szállítani, a piac teljesen felbolydult, azok a kereskedők, akiknek az ukrán búzára alapozott szállítási kötelezettségük van, mindenáron megpróbálják a terményt beszerezni Európából is, ami gyorsan felemelte a tőzsdei és a fizikai piaci árakat is - írja a Világgazdaság. A kormányzati lépés azt a helyzetet kívánja megelőzni, hogy a belföldi ellátás veszélybe kerüljön a kiáramló gabona miatt. Ha a még az országban készleten lévő árut kiszippantotta volna az export, az valóban problémát jelentett volna, mert sem a malomipar, sem a takarmányipar nem rendelkezik akkora készlettel, amely elegendő lenne a szezon végéig tartó működéshez, tehát nekik még venni kell alapanyagot a működéshez - mondta Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A búza ára egyébként 112-115 ezer forint körüli mértékre emelkedett, de még 129-130 ezer forintos tonnánkénti búzaár is előfordult. 2 hete pedig kitört a háború Ukrajna és Oroszország között, előtte új exportkötés nem született, a 100 ezer forint fölötti áron nem volt vásárlói igény, és ezen a helyzeten változtatott a konfliktus. A lisztexportra viszont nincs hatással az intézkedés, és lényegében versenyképtelenek vagyunk a román piacon. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára elmondta, hogy a gabonakereskedőkkel nem egyeztettek a döntés előtt, éppen ezért nem 1-2 kérdés felmerül, ami a jogszabályból nem derül ki pontosan. A jelek szerint a szerződéseiket az exportkorlátozás miatt teljesíteni nem tudó piaci szereplők perek elé néznek, és ez igaz lehet akár az államra is. Egy felmérés szerint még volt exportárualap az országban, különösen kukoricából volt alacsony a kivitel. Magát a döntést egyébként támogatnák is, hiszen minden országnak szüksége van tartalékokra, a bejelentés módjával nem értenek egyet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kérdés ugyanis, hogy mi a helyzet azokkal a felpakolt gabonaszállítmányokkal, amelyek a rendelet hatálybalépéséig nem hagyták el az országot. Hol tartják az árut addig, ameddig az állam dönt arról, hogy megvásárolja-e az adott tételt, és kinek a költsége lesz a tárolás, illetve rakodás - sorolta a nyitott kérdéseket, hozzátéve, hogy az államnak harminc napja van arra, hogy határozzon, ami indokolatlanul soknak tűnik. Az Agrárminisztérium a Magyarország takarmányozási, valamint élelmezési alapanyagokból történő ellátásbiztonságának szavatolásával indokolta a lépést. Az intézkedést megelőző jellegűnek nevezte, amelyet a gabonapiaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt vezettek be  

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kukoricából egyébként az export átlagosan 2,2-4,2 millió tonna szokott lenni, a 6,5-9,3 millió tonnás termésből, ám ez a 2021/2022-es évben ez jóval kevesebb volt az alacsonyabb tavalyi termés (6 millió tonna) miatt. A minisztérium azt is elárulta, hogy búzából hagyományosan 2-2,5 millió tonnát szokott Magyarország exportálni, a 4,9-5,4 millió tonnás termésből, az árpa kivitele pedig 400-800 ezer tonnát tesz ki évente. Értékét tekintve a 2021-es évben Magyarországról mintegy 876 millió eurónyi kukoricát, 568 millió eurónyi búzát és 164 millió eurónyi napraforgómagot vittek ki exportra, ezek voltak a legnagyobb tételek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?